ÄP fototoimetus • 13. mai 1999 kell 22:00

Welteke võtab Saksa liidupangas ohjad

Saksamaa finantsturg on pikka aega teinud oletusi, kes võib saada augusti lõpul pensionile siirduva kristliku demokraadi Hans Tietmeyeri mantlipärijaks. Pärast seda, kui kristlikud demokraadid läinudsügisestel parlamendivalimistel kaotasid, oli selge, et uus keskpanga juht on sotsiaaldemokraat.

Kui Oskar Lafontaine oli rahandusminister, püüdis ta keskpanga presidendiks upitada vasakpoolsete vaadetega riigisekretär Heiner Flassbecki. Mõlemad olid Frankfurdi finantsringkondades ebapopulaarsed. Seepärast olidgi ringkonnad ütlemata rõõmsad, kui Lafontaine kaotas koha ja vedas Flassbecki endaga kaasa.

Pärast seda jäi alles ainult üks tõsine kandidaat, Hesseni liidumaa keskpanga juht Ernst Welteke. Et uuel rahandusministril Hans Eichelil on ametisse siseelamine aega võtnud, siis sai 56aastase Welteke liidupanga presidendiks nimetamine teoks alles nüüd. Uues kuueaastases ametis saab Welteke ühtlasi Euroopa keskpanga juhatuse liikmeks, millega ta omandab suure mõjujõu Euroopa rahapoliitikale.

Keskpanga juhatuses on Welteke täiesti sõltumatu, sest ta ei pea täitma ei Saksamaa valitsuse ega liidupanga juhatuse korraldusi.

Liidupanga uus juht on oma varasemates seisukohavõttudes toetanud eurot ja rahaliitu, samal ajal kui tema erakonnakaaslased ja teised liidupanga juhatuse liikmed on olnud üsna euroskeptilised. Weltekel on ka suuri teeneid selles, et Euroopa keskpanga asupaigaks sai Hesseni ja Saksamaa majanduspealinn Frankfurt.

Olles liidupanga 50aastases ajaloos selle seitsmes president, on Welteke ülesandeks erinevalt oma eelkäijatest tagada tugevast Saksa margast loobumine ja Euroopa keskpanga juhatuse liikmena tagada Euroopa 290 miljoni elanikuga 11 riigi ladus üleminek ühisrahale eurole.

Welteke, kellel on finantsturgude hea tundja maine, on juba teinud selgeks, et ta ei kavatse õõnestada liidupanga ja Euroopa keskpanga usaldusväärset inflatsiooniohjelduspoliitikat. Ta on öelnud, et kui eurotsoonis on inflatsioon kontrolli all, siis saab keskpank rohkem tähelepanu pöörata majanduse arengule.

Finantsanalüütikud ei usu, et Welteke võiks Tietmeyeri poliitikat oluliselt muuta. Kuid ilmselt muutub liidupanga poliitika avatumaks, sest Welteke on üks jutukamaid keskpanga juhatuse liikmeid.

Welteke koostöö rahandusminister Hans Eicheliga peaks sujuma ladusalt, sest Welteke oli aastail 1991--1995 Hesseni liidumaa majandus- ja rahandusminister, kui Eichel juhtis samal ajal Hesseni liidumaa valitsust. Aastal 1995 sai Welteke Hesseni liidumaa keskpanga juhiks Eicheli soovitusel.

Autor: ÄP

Hetkel kuum