Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Welteke võtab Saksa liidupangas ohjad

  Saksamaa finantsturg on pikka aega teinud oletusi, kes võib saada augusti lõpul pensionile siirduva kristliku demokraadi Hans Tietmeyeri mantlipärijaks. Pärast seda, kui kristlikud demokraadid läinudsügisestel parlamendivalimistel kaotasid, oli selge, et uus keskpanga juht on sotsiaaldemokraat.
  Kui Oskar Lafontaine oli rahandusminister, püüdis ta keskpanga presidendiks upitada vasakpoolsete vaadetega riigisekretär Heiner Flassbecki. Mõlemad olid Frankfurdi finantsringkondades ebapopulaarsed. Seepärast olidgi ringkonnad ütlemata rõõmsad, kui Lafontaine kaotas koha ja vedas Flassbecki endaga kaasa.
  Pärast seda jäi alles ainult üks tõsine kandidaat, Hesseni liidumaa keskpanga juht Ernst Welteke. Et uuel rahandusministril Hans Eichelil on ametisse siseelamine aega võtnud, siis sai 56aastase Welteke liidupanga presidendiks nimetamine teoks alles nüüd. Uues kuueaastases ametis saab Welteke ühtlasi Euroopa keskpanga juhatuse liikmeks, millega ta omandab suure mõjujõu Euroopa rahapoliitikale.
  Keskpanga juhatuses on Welteke täiesti sõltumatu, sest ta ei pea täitma ei Saksamaa valitsuse ega liidupanga juhatuse korraldusi.
  Liidupanga uus juht on oma varasemates seisukohavõttudes toetanud eurot ja rahaliitu, samal ajal kui tema erakonnakaaslased ja teised liidupanga juhatuse liikmed on olnud üsna euroskeptilised. Weltekel on ka suuri teeneid selles, et Euroopa keskpanga asupaigaks sai Hesseni ja Saksamaa majanduspealinn Frankfurt.
  Olles liidupanga 50aastases ajaloos selle seitsmes president, on Welteke ülesandeks erinevalt oma eelkäijatest tagada tugevast Saksa margast loobumine ja Euroopa keskpanga juhatuse liikmena tagada Euroopa 290 miljoni elanikuga 11 riigi ladus üleminek ühisrahale eurole.
  Welteke, kellel on finantsturgude hea tundja maine, on juba teinud selgeks, et ta ei kavatse õõnestada liidupanga ja Euroopa keskpanga usaldusväärset inflatsiooniohjelduspoliitikat. Ta on öelnud, et kui eurotsoonis on inflatsioon kontrolli all, siis saab keskpank rohkem tähelepanu pöörata majanduse arengule.
  Finantsanalüütikud ei usu, et Welteke võiks Tietmeyeri poliitikat oluliselt muuta. Kuid ilmselt muutub liidupanga poliitika avatumaks, sest Welteke on üks jutukamaid keskpanga juhatuse liikmeid.
  Welteke koostöö rahandusminister Hans Eicheliga peaks sujuma ladusalt, sest Welteke oli aastail 1991--1995 Hesseni liidumaa majandus- ja rahandusminister, kui Eichel juhtis samal ajal Hesseni liidumaa valitsust. Aastal 1995 sai Welteke Hesseni liidumaa keskpanga juhiks Eicheli soovitusel.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA mai tööturu raport kergitas võimalust uueks intressimäära tõstmiseks
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.