ÄP fototoimetus • 16. mai 1999 kell 22:00

Wall Streeti haaras hirm inflatsiooni ees

USA tarbijahinnaindeks kerkis aprillis eelmise kuuga võrreldes 0,7 protsenti, mis on kiireim tõus alates 1990. a oktoobrist. Siis tõi Lahesõda kaasa nafta hinna hüppelise tõusu. Oodatust enam -- 0,4% -- kiirenes ka nn tuuminflatsioon, mille arvestusest on energia ja toiduainete kõikuvad hinnad välja arvatud.

Reedel avalikustatud andmed on maailma finantsturgude jaoks ühed olulisemad numbrid üldse. Märgid kasvavast inflatsioonist võivad sundida USA keskpanka oma praegust neutraalset intressipoliitikat muutma. Baasintresside tõstmine aitaks piirata tarbimist ja hinnatõusu ning vältida majanduse ülekuumenemise ohtu.

Selline muutus tooks Wall Streetil tõenäoliselt kaasa suurema müügilaine. Investorite arvestuses on 6%-se tagatud tulususega valitsusvõlakirjad palju ohutum investeering kui ettevõtete aktsiad, mis on intressipoliitika muutustele tundlikumad.

Dow Jones'i tööstusindeks langes reedel pärast avamist kiiresti enam kui 100 punkti, lõpetades päeva 193,87 punktise langusega. See toimus vaid päev pärast neljapäeval löödud uut rekordit, mil Dow ületas taas 11 000 punkti piiri.

Siiski ei usu suurem osa analüütikuid, et USA intressipoliitikat koordineeriv avatud turu komitee oma homsel koosolekul intresse muutma ruttaks. Neid otsuseid tehakse siiski pikemas perspektiivis ning kindlasti mitte üksi ühe kuu tulemuste põhjal. Samas on inflatsioon majandusele üks peamisi ohte ning varasematel aegadel pole USA keskpank oma otsustega viivitanud.

Autor: ÄP

Hetkel kuum