Silva Männik • 19. mai 1999 kell 22:00

Leksi aktsionärid raha ei kaota

Leks Kindlustuse nõukogu esitab aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku tühistada ligi 5 miljonit aktsiat ja emiteerida 10kroonise hinnaga 2,5 miljonit uut aktsiat. Aktsiakapitali vähendamine on vajalik selleks, et viia möödunud aastal 67 miljoni krooniga kahjumisse jäänud Leksi omakapital aktsiakapitaliga vastavusse.

Ühispanga analüütik Sander Danil ütles, et Leksi aktsionärid nende tehingute tulemusena raha ei kaota. Aktsiakapitali ligi kolmekordse vähendamise järel allesjäävate aktsiate väärtus tõuseb, sest ettevõtte reaalsed varad jäävad samaks. Kui Leksi aktsia turuhind on praegu umbes 6 krooni, siis aktsiate mahakandmise järel peaks tema hind Danili sõnul samas suurusjärgus ka tõusma. Uute aktsiate emissiooni käigus see enam tagasi langeda ei tohiks.

Aktsia hind langeks emissiooni tõttu vaid fondiemissiooni käigus, kus raha ettevõttesse juurde ei panda, selgitas ta. «Leksi aktsia hind peaks emissioonijärgselt jääma umbes 15--17 krooni juurde, sõltuvalt sellest, kui efektiivne meie turg on,» rääkis ta.

Äripäeva analüütik Toomas Truuverk lisas et, kahju on kandnud vaid Leksi senised aktsionärid aja jooksul langenud aktsia väärtuse tõttu. «Need, kes uues emissioonis ei osale, kaotavad ka oma osalusprotsendis, muid kahjusid Leksi aktsionäridele tulla ei tohiks,» lausus ta.

Hetkel kuum