Tõnis Oja • 20. mai 1999 kell 22:00

Edu eurotsoonis taas hääbumas

Euro kurss kukkus eile lühikese ajaga kolmveerand sendi võrra pärast seda, kui Ifo majandusuuringute instituudi rapordist selgus, et Saksamaa ärikliima indeks on aprillis üllatuslikult langnud. Ifo ärikliima indeks langes 90,2 punktilt märtsis 89,7 punktile aprillis. Analüütikud olid prognoosinud indeksi tõusu 90,7 punktini.

Tundub, et viimase kahe kuu jooksul saavutatud kerge majanduslik tõus Saksamaal on taas hääbumas. Kuigi Euroopa keskpank jättis eile kesksed intressimäärad endisele tasemele, hakkab taas kostma hääli monetaarpoliitika lõdvendamise poolt.

Teine halb üllatus tuli teiseltpoolt ookeani, kuigi valuutakurssidele oli selle mõju väiksem. USA väliskaubandusdefitsiit kasvas märtsis rekordilise 19,15 mld dollarini. Analüütikud prognoosisid defitsiidi kerget vähenemist. Valuline reaktsioon valuutaturgudel jäi seekord tulemata, sest kaubandusdefitsiidi kasv toimus peamiselt nafta hinna tõusust tingitud impordimahu kasvust.

Poliitiliselt tundlik väliskaubandusdefitsiit Jaapaniga kasvas 5,27 mld dollarilt 6,49 miljardile. Nii suur defitsiidi kasv ühe kuu jooksul oli viimati 1994. aasta oktoobris.

Eile õhtul oli dollari kurss 14,7112 krooni (1,0630 EUR/USD).

Hetkel kuum