Keskerakond ründab kärpeettepanekutega

Peale Keskerakonna esitasid 27 parandusettepanekut Maarahva erakond, 12 ettepanekut Mõõdukad, 9 Koonderakond, 2 Ühinenud Rahvapartei ning Isamaaliit ja Demokraatlik Tööpartei kumbki ühe.

Ainsana ei esitanud ühtegi parandusettepanekut Reformierakonna fraktsioon, mille esimehe Jürgen Ligi sõnul võib opositsioon nii suure hulga parandusettepanekute puhul veel ka venitamistaktikat kasutades negatiivse lisaeelarve vastuvõtmise võimatuks muuta. «Kui see on Keskerakonna eesmärk ja neil häbi ei hakka, jääb eelarve vastu võtmata,» tunnistas Ligi.

Ligi lisas, et on ju veel mitmeid äärmiselt olulisi eelnõusid ja pole mõeldav, et riigikogu veedaks kolmapäevased istungid jõuludeni lisaeelarvet arutades. «Me ei kavatse Rajuga (Olev Raju on Keskerakonna esindaja rahanduskomisjonis -- toim) riigikogu saalis magama hakata,» kinnitas Ligi.

Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Küllo Arjakas ütles, et fraktsioon tegi nii suure hulga parandusi oma arusaamade kohaselt. «Me ei arva, et kõiki neid parandusi oleks võimalik eelarveprojekti lülitada, kuid me ei usu ka seda, et kogu riigikogu mõistus oleks kogunenud ühte saali poolde,» märkis Arjakas.

Küsimusele võimalike vaheaegade võtmise kohta vastas Arjakas, et nad pole veel konkreetset menetlemise taktikat paika pannud. «Ma ei usu, et lisaeelarve jääb vastu võtmata, sest siis võib koalitsiooni esimese poolaasta töösaavutuste kohale nulli kirjutada,» lausus ta.

Kõik 565 parandusettepanekut tuleb riigikogu saalis läbi vaadata.

Rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson nentis, et kui opositsioon nõuab kõigi oma ettepanekute läbihääletamist ja hääletamiste eel ka iga kord 10 minutit vaheaega, võib ainuüksi parandusettepanekutega veeta aega neli ööpäeva.

Jürgensoni sõnul algab parandusettepanekute läbivaatamine täna hommikul ja sellega loodetakse lõpule jõuda nelja päeva jooksul. «Keskerakond on sisuliselt esitanud alternatiivse eelarve,» ütles ta.

Jürgensoni ütlusel on võimalik eelarveprojekti teha väikesi muudatusi, kuid selle mahu vähendamine ei tule kõne allagi.

Ligi lisas, et de facto on negatiivne lisaeelarve juba jõustunud. «Riigieelarve ei laeku täis ja olematut raha ei saa välja maksta,» selgitas ta.

Negatiivne lisaeelarve peab riigikogus teisele lugemisele jõudma nädala pärast, 9. juunil.

Hetkel kuum