Endel Vare räägib, et uus õlu on juba valmis ja ootab etikettide saabumist.
Vare sai kirsiõlle tootmise idee välismaa kolleegide õlut maitstes. Tarbijauuringust selgus, et paljudele inimestele, kes õlut ei joo, ei meeldi selle mõru maitse.
Mõru maigu peitmiseks hakkas Pärnu Õlu välja töötama magusamaitselist jooki. Ilma humalata kirsiõlu siiski valmistatud ei ole, tavalisele õllele on lisatud aroomi, värvi ja maitset. Pärnu kirsiõlle alkoholisisaldus on neli protsenti.
Õlletehas soetas maitsestatud õlle valmistamiseks üle 100 000kroonise dosaatorsüsteemi, mis mõõdab valmistatavasse õllesse kindla koguse lisaainet. Esimese partiina laseb tehas müügile kuni 5000 pudelit kirsiõlut.
Pärnu Alexandri pubi joogikaardis on Belgias valmistatud kreegimaitseline õlu. Baari omanik Andres Mathiesen ise maitsestatud õlut ei joo, vaid eelistab tavalist õlut.
Mathieseni sõnul müüks ta eestimaist magusat õlut küll, kuid selle müügile seavad piirid müügiga kaasas käivad seadmed, mida Pärnu õlletehasel pubile pakkuda ei ole. Seetõttu Mathieseni pubis kodulinnas valmistatud õlut ei pakuta.
Tartu õlletehase juhatuse esimees Tarmo Noop peab maitsestatud õlle turuletoomist riskantseks sammuks, sest toode on kohapeal tundmatu.
Selline õlu lööks läbi vaid siis, kui uue tootega kaasneks tugev üleriigiline reklaamikampaania, arvab Noop. «Siiski suhtun sellesse skeptiliselt,» ütleb ta. «Iseasi, kas on õige nimetada õlleks toodet, mis läheb maitse poolest õllest eemale.»
Tartu õlletehasel on lähiajal samuti kavas pehmema maitsega õlu välja töötada, kuid õlle maitset millegagi segama ei hakata.
«Õlu peab jääma ikkagi õlleks,» lausub Noop.
Autor: Anu Jürisson