ÄP fototoimetus • 7. juuni 1999 kell 22:00

Mürgiskandaal laieneb

Alates 27. maist, mil Belgia valitsus esmakordselt teatas äärmiselt ohtliku ja vähkitekitava mürkaine avastamisest linnufarmides kasutatud söödas, on võimalike saastatud toiduainete nimekiri järjest pikenenud. Peale munade ja linnuliha on nimekirja kantud ka sea- ja loomaliha ning piimasaadused.

Mitu riiki nii Euroopa Liidu sees kui väljaspool on oma piirid Belgia toiduainetele sulgenud. Osa neist eesotsas USAga on ajutise impordikeelu laiendanud kogu Euroopa Liidu lihasaadustele. Saastatud sööta võisid osta ka Belgia naaberriigid Holland, Prantsusmaa ja Saksamaa.

Belgia meedia hinnangul võib kriis riigile maksma minna kuni 30 miljardit Belgia franki ehk 766 miljonit dollarit.

Euroopa Liidu toiduaine- ja joogitööstuse konföderatsiooni hinnangul jääb jaemüügisektoril kaotatud käibelt saamata vähemalt 29 miljardit franki, kuid see arvestus on tehtud üksnes linnuliha ja munade kohta.

USA embargo Euroopa toiduainetele puudutab eksportkaupu 237,2 miljoni dollari ulatuses. Kui impordikeeld peaks laienema ka piimasaadustele, on kahju veelgi suurem.

Pärast kolm aastat tagasi Briti loomaliha ümber vallandunud paanikat on tegemist suurima kriisiga ELi toiduainete ohutuse alal.

Kriis on halvanud kogu Belgia lihatööstuse, kõigutanud peaministri Jean-Luc Dehane'i valitsust vaid paar päeva enne europarlamendi valimisi ning tinginud enam kui tuhande kana-, sea- ja karjafarmi isoleerimise ning nende toodangu keelustamise.

Läinud nädala lõpus laiendas Euroopa Komisjon Belgia kanaliha ja munade müügikeeldu ka sea- ja loomalihale ning piimasaadustele, sest selgus, et saastatud sööta võidi kasutada ka loomade toitmiseks.

Eile keelustas Belgia valitsus või müügi, sest suure rasvasisaldusega tootes on mürkaine ladestumine suurema tõenäosusega. Dioksiini näol on tegemist ohtliku tööstusliku kemikaaliga, mis inimorganismi sattudes võib seal püsida aastaid.

Väidetavalt sattus mürkaine loomasööta ühe Belgia söödafirma mahutist. Kuidas kemikaal mahutisse sattus, pole aga teada.

Eile kogunesid kriisiistungile Euroopa Liidu veterinaareksperdid, et otsida tekkinud olukorrast väljapääsu ja kaaluda abinõusid tarbijausalduse taastamiseks.

Ühed vähesed võitjad puhkenud uuest kriisist on kalakaupmehed, kelle läbimüük on viimaste nädalatega hüppeliselt kasvanud.

Autor: ÄP

Hetkel kuum