Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mürgiskandaal laieneb

  Alates 27. maist, mil Belgia valitsus esmakordselt teatas äärmiselt ohtliku ja vähkitekitava mürkaine avastamisest linnufarmides kasutatud söödas, on võimalike saastatud toiduainete nimekiri järjest pikenenud. Peale munade ja linnuliha on nimekirja kantud ka sea- ja loomaliha ning piimasaadused.
  Mitu riiki nii Euroopa Liidu sees kui väljaspool on oma piirid Belgia toiduainetele sulgenud. Osa neist eesotsas USAga on ajutise impordikeelu laiendanud kogu Euroopa Liidu lihasaadustele. Saastatud sööta võisid osta ka Belgia naaberriigid Holland, Prantsusmaa ja Saksamaa.
  Belgia meedia hinnangul võib kriis riigile maksma minna kuni 30 miljardit Belgia franki ehk 766 miljonit dollarit.
  Euroopa Liidu toiduaine- ja joogitööstuse konföderatsiooni hinnangul jääb jaemüügisektoril kaotatud käibelt saamata vähemalt 29 miljardit franki, kuid see arvestus on tehtud üksnes linnuliha ja munade kohta.
  USA embargo Euroopa toiduainetele puudutab eksportkaupu 237,2 miljoni dollari ulatuses. Kui impordikeeld peaks laienema ka piimasaadustele, on kahju veelgi suurem.
  Pärast kolm aastat tagasi Briti loomaliha ümber vallandunud paanikat on tegemist suurima kriisiga ELi toiduainete ohutuse alal.
  Kriis on halvanud kogu Belgia lihatööstuse, kõigutanud peaministri Jean-Luc Dehane'i valitsust vaid paar päeva enne europarlamendi valimisi ning tinginud enam kui tuhande kana-, sea- ja karjafarmi isoleerimise ning nende toodangu keelustamise.
  Läinud nädala lõpus laiendas Euroopa Komisjon Belgia kanaliha ja munade müügikeeldu ka sea- ja loomalihale ning piimasaadustele, sest selgus, et saastatud sööta võidi kasutada ka loomade toitmiseks.
  Eile keelustas Belgia valitsus või müügi, sest suure rasvasisaldusega tootes on mürkaine ladestumine suurema tõenäosusega. Dioksiini näol on tegemist ohtliku tööstusliku kemikaaliga, mis inimorganismi sattudes võib seal püsida aastaid.
  Väidetavalt sattus mürkaine loomasööta ühe Belgia söödafirma mahutist. Kuidas kemikaal mahutisse sattus, pole aga teada.
  Eile kogunesid kriisiistungile Euroopa Liidu veterinaareksperdid, et otsida tekkinud olukorrast väljapääsu ja kaaluda abinõusid tarbijausalduse taastamiseks.
  Ühed vähesed võitjad puhkenud uuest kriisist on kalakaupmehed, kelle läbimüük on viimaste nädalatega hüppeliselt kasvanud.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Henri Daniel Ots: s....t saiast saab sooja
Toidujäätmetest saab roheline energia, kui suudame ühendada erinevaid kogemusi, kirjutab ettevõtja Henri Daniel Ots arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Toidujäätmetest saab roheline energia, kui suudame ühendada erinevaid kogemusi, kirjutab ettevõtja Henri Daniel Ots arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Powelli sõnavõtt pani turud tõusma
Maailma aktsiaturud hüppasid ja dollar oli kolmapäeval tõusuteel, sest Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kommentaarid õhutasid investorite lootust, et keskpank võib varsti rahapoliitikat leevendada.
Maailma aktsiaturud hüppasid ja dollar oli kolmapäeval tõusuteel, sest Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kommentaarid õhutasid investorite lootust, et keskpank võib varsti rahapoliitikat leevendada.
USA aktsiaturg lõpetas pärast Powelli kommentaare tõusuga
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Wall Street lõpetas volatiilse kauplemispäeva järsult kõrgemal pärast seda, kui Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles Washingtonis peetud intervjuus, et inflatsioon on aeglustumas.
Reaalajas börsiinfo
Raivo Vare: poliitikud üritavad uut majandust 19. sajandi raamidesse suruda
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Erakonnad tahavad majanduskeskkonda uuendada, lähtudes peamiselt suurettevõtete ja üle-eelmise sajandi tööstusühiskonna loogikast, rääkis erakondade valimisprogramme analüüsinud majandusekspert Raivo Vare.
Ole edudisainer ja pane ettevõte mõõdikute abil kasvama
Raha pangakontol on oluline mõõdik, aga see ei pruugi näidata ettevõtte edu. Ettevõte peab mõõdikute valikul lähtuma oma äri eesmärkidest ja kasvufaasist, et mõõtmise abil oma äri kasvatada.
Raha pangakontol on oluline mõõdik, aga see ei pruugi näidata ettevõtte edu. Ettevõte peab mõõdikute valikul lähtuma oma äri eesmärkidest ja kasvufaasist, et mõõtmise abil oma äri kasvatada.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Raadiohommikus: lubadustest väikeettevõtetele, reisimisest ja kommunikatsioonist
Käesoleval nädalal toimub Baltimaade suurim reisimess Tourest. Milline on reisiäri hetkeseis ja väljavaated, räägime Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Külli Karingiga.
Käesoleval nädalal toimub Baltimaade suurim reisimess Tourest. Milline on reisiäri hetkeseis ja väljavaated, räägime Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Külli Karingiga.

Olulisemad uudised

Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.