• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mürgiskandaal laieneb

  Alates 27. maist, mil Belgia valitsus esmakordselt teatas äärmiselt ohtliku ja vähkitekitava mürkaine avastamisest linnufarmides kasutatud söödas, on võimalike saastatud toiduainete nimekiri järjest pikenenud. Peale munade ja linnuliha on nimekirja kantud ka sea- ja loomaliha ning piimasaadused.
  Mitu riiki nii Euroopa Liidu sees kui väljaspool on oma piirid Belgia toiduainetele sulgenud. Osa neist eesotsas USAga on ajutise impordikeelu laiendanud kogu Euroopa Liidu lihasaadustele. Saastatud sööta võisid osta ka Belgia naaberriigid Holland, Prantsusmaa ja Saksamaa.
  Belgia meedia hinnangul võib kriis riigile maksma minna kuni 30 miljardit Belgia franki ehk 766 miljonit dollarit.
  Euroopa Liidu toiduaine- ja joogitööstuse konföderatsiooni hinnangul jääb jaemüügisektoril kaotatud käibelt saamata vähemalt 29 miljardit franki, kuid see arvestus on tehtud üksnes linnuliha ja munade kohta.
  USA embargo Euroopa toiduainetele puudutab eksportkaupu 237,2 miljoni dollari ulatuses. Kui impordikeeld peaks laienema ka piimasaadustele, on kahju veelgi suurem.
  Pärast kolm aastat tagasi Briti loomaliha ümber vallandunud paanikat on tegemist suurima kriisiga ELi toiduainete ohutuse alal.
  Kriis on halvanud kogu Belgia lihatööstuse, kõigutanud peaministri Jean-Luc Dehane'i valitsust vaid paar päeva enne europarlamendi valimisi ning tinginud enam kui tuhande kana-, sea- ja karjafarmi isoleerimise ning nende toodangu keelustamise.
  Läinud nädala lõpus laiendas Euroopa Komisjon Belgia kanaliha ja munade müügikeeldu ka sea- ja loomalihale ning piimasaadustele, sest selgus, et saastatud sööta võidi kasutada ka loomade toitmiseks.
  Eile keelustas Belgia valitsus või müügi, sest suure rasvasisaldusega tootes on mürkaine ladestumine suurema tõenäosusega. Dioksiini näol on tegemist ohtliku tööstusliku kemikaaliga, mis inimorganismi sattudes võib seal püsida aastaid.
  Väidetavalt sattus mürkaine loomasööta ühe Belgia söödafirma mahutist. Kuidas kemikaal mahutisse sattus, pole aga teada.
  Eile kogunesid kriisiistungile Euroopa Liidu veterinaareksperdid, et otsida tekkinud olukorrast väljapääsu ja kaaluda abinõusid tarbijausalduse taastamiseks.
  Ühed vähesed võitjad puhkenud uuest kriisist on kalakaupmehed, kelle läbimüük on viimaste nädalatega hüppeliselt kasvanud.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Swedbank annab üle pika aja LHV-le taas ostusoovituse
Swedbanki peakontori analüütikud on pärast LHV III kvartali tulemuste avalikustamist andnud üle pika aja taas ostusoovituse Eesti panga aktsiale. Swedbanki hinnangul võiks LHV aktsia õiglane väärtus olla 49 eurot.
Swedbanki peakontori analüütikud on pärast LHV III kvartali tulemuste avalikustamist andnud üle pika aja taas ostusoovituse Eesti panga aktsiale. Swedbanki hinnangul võiks LHV aktsia õiglane väärtus olla 49 eurot.
National Geographic muudab Eestis oma ilmumise põhimõtteid
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Soome mõjukas majandusjuht sai maksuparadiisi tulu varjamise eest aasta tingimisi
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.