Sulev Oll • 7. juuni 1999 kell 22:00

Petturid remondivad Pärnus kortereid

Eesti esinaispetturil Merike Valsil on Pärnus väiksemakaliibrilisi järgijaid.

Pärnus korterite remonti organiseerivale Virve Hirvele kuulunud AS Virve ostis alates 1996. aasta oktoobrist ASilt Pärnu Empak remondi- ja ehitustarbeid. Aasta hiljem, kui raha saamise lootuse kaotanud Empak võlanõudefirma poole pöördus, oli ASil Virve paarkümmend maksmata arvet.

Vaatamata otsingutele Virve Hirve ege tema Paikuse vallas asuva firma töötajaid ei leitud. 16. detsembril 1997 ilmus Riigi Teatajas teade ASi Virve sundlõpetamise kohta.

Firma kaotanud naisettevõtja rentis augustis-septembris 1997 ruume OÜ-lt Vaiu SL ning pakkus telefonikõnede arutu hulga põhjal järeldades ilmselt korteriremondi teenust.

Kui OÜ Vaiu SL aasta hiljem võlanõudefirma poole pöördus, oli üle 8000kroonisest võlast viiviste tõttu saanud juba 21 500 krooni. Ühes sundlõpetatud aktsiaseltsist jäänud võlgadega ületab Virve Hirve teadaolev võlasumma juba 50 000 krooni.

Virve Hirv jätkab osalemist Pärnu remonditurul. Remondisoovijatena õnnestuski OÜ Raidman töötajatel Virve Hirvega isiklikult kohtuda. Peale kirjaliku lubaduse võlg ära maksta kohtumine seni andnud pole.

Võlanõudefirmalt on korduvalt kirjalikke teateid saanud ka teine Pärnus korterite remontimisega tegelev naine, Viive Pilv. Tema 3000kroonine võlg eraisik Rainis Tohvile on kroonilise viivitamise tõttu jõudnud juba 9000 kroonini.

Hulgikaubandus erineb oluliselt näiteks energiamüügist, kus maksmata jätmisel saab kraani kinni keerata või juhtme lahti ühendada. See, et osa kliente kaob koos kaubaga, on mõnes mõttes paratamatu.

Firmadevahelises suhtlemises on siiski olemas dokumendid ning võlgnik ja võlasumma selgelt määratletavad. Eraisikute võlavahekorraga on keerulisem. Tihti ei kajastu see paberites ja nii tekib muinasjutte. Usaldatakse ka üsna totraid võlapabereid. Näiteks lubab keegi iga kuu maksta suuremast võlast tagasi väikese summa, samas lubab maksta suurt leppetrahvi.

Lisaks kelmidele ja petturitele satub Pärnus võlgnike hulka ka neid, kes majandamisega toime ei suuda tulla.

Üks põhjusi on, et jäetakse arvestamata Pärnu majanduselu hooajalisus ja samuti vihmase suve võimalus.

Sellest, et ilusatel suvekuudel suureneb puhkajatele orienteeritud ettevõtete käive 2--3 korda, kogub ettevõtte omanik vaid nii palju tulu, et aasta ära elada. Kui aga juhtub suvi olema jahedam ja vihmasem, tekivadki majandusraskused.

Seepärast tuleb hoiduda kulutamast seda, mida sa teenida loodad.

Hetkel kuum