• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sotsiaalmaksu arvestamine

  Sotsiaalmaksuseaduse alusel makstakse sotsiaalmaksu üldjuhul töötajale makstud palgalt ja muudelt tasudelt. Järelikult loetakse palga maksmise kuud ka sotsiaalmaksu arvestamise kuuks. Üldjuhul peab lähtuma palga väljamaksmise kuu summast, st kui juunis makstakse mai palk, peetakse sellelt juunis eelnevalt kinni ka tulumaks.
  Sellelt tasult arvestatakse juunis ka sotsiaalmaks ja makstakse riigile ning deklareeritakse koos tulumaksuga 5. juuliks. Arvesse ei lähe siin see, et raamatupidamises kajastatakse nii palgakulu kui ka sotsiaalmaksu kulu tekkepõhiselt töötamise kuu, s.o mai kuluna.
  Oluline on, et iga põhikohaga töötaja kohta tuleb maksta sotsiaalmaksu iga kuu mitte vähem kui tasu arvestamise kuul kehtinud kuupalga alammääralt. Sellest tingimusest järeldub, et kui tasu ei arvestata, siis sotsiaalmaksu ka ei maksta. Erandina ei kehti nimetatud piirang pensionäride puhul ja järgnevalt kirjeldatud juhtudel.
  Nimelt töötaja puhul, kelle tööleping on töölepingu seaduse § 55 punktide 3--11 (nt korraline puhkus, ajutine töövõimetus) alusel peatunud, samuti töötaja puhul, kes on asunud tööle või lahkunud töölt antud kuul, makstakse sotsiaalmaksu temale sellel kuul tegelikult makstud tasult, kuid mitte vähem kui tasu arvestamise kuul kehtinud kuupalga alammääralt proportsionaalselt töölepingu kehtivuse ajaga sellel kuul.
  Kirjeldatud juhtudel on väikesepalgalistele töötajatele sotsiaalmaksu arvutamine ilmselt kõige keerulisem. Kui üldise korra alusel arvestatakse sotsiaalmaksu ja makstakse selle kuu eest, kui töötasu välja makstakse, siis osalisel töötamisel tuleb järgida tingimust, et arvestatud maks ei oleks väiksem kui maks tasu arvestamise kuul kehtinud palga alammääralt.
  Autor: Jüri Kalda
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Reklaamimüügi TOPi võitja: olime valmis suuremaks kukkumiseks
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Fotod: varju hoidnud ERIALi niiditõmbajad astusid kohtu ette
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.