20. juuni 1999 kell 22:00

Vene kriis Lätit ei hellita

See on ohtlik märk, et riigi sisemajanduse kogutoodang (SKT) võib langeda.

Statistikaameti andmetel on kõige halvemas seisus toiduainetööstus, mis annab suure osa SKTst ja ekspordist. Aprillis oli toiduainetööstuse toodang 1998. a sama kuuga võrreldes tervelt 19,7% väiksem. Läti majandusministeeriumi makromajandusanalüüsi osakonna juhataja Olegs Baranovsi sõnul on tootmise vähenemise põhjustanud Venemaa majanduskriis.

Tööstustoodangu kasv peatus kohe pärast mullu augustis puhkenud Venemaa majanduskriisi ja oktoobrist peale on see jätkuvalt kahanenud. Kõige rängema hoobi on saanud kalakonservitööstus, mis eksportis oma toodangust kuni 80% Venemaale jt SRÜ riikidesse. Vabrikuid on suletud, tuhanded töölised töötavad lühendatud tööajaga. Juunis oli ametlikel andmeil tööta 10,1% aktiivsest rahvastikust.

Teine Läti tähtsamaid tööstusharusid on metsatööstus. Kuna suur osa selle ekspordist läheb Euroopa Liidu riikidesse, siis on tootmismaht seal püsinud, kuid kasv on ikkagi peatunud.

Läti uue majandusministri Ingrida Udre andmetel töötab enamik Läti ettevõtteid 50--60protsendilise tootmisvõimsusega ja on liiga vähe ära teinud kvaliteedi ja efektiivsuse parandamiseks. «Äärmiselt raske on taastada Läti tööstusriigi mainet, mis tal oli endises NSV Liidus. Meil tuleb põhipanus teha väikestele ja keskmistele firmadele ning hästikoolitatud tööjõule,» ütles Läti majandusminister.

Autor: Juris Kaza

Hetkel kuum