Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööstussektori koondkäive kukkus 20%

  Nüüd, kui kõigi Tallinna börsi tööstussektori ettevõtete käesoleva aasta esimese kvartali majandustulemused teada, on paras aeg teha nendest väike kokkuvõte.
  Juuni alguses avaldas statistikaamet üldsust ?okeerinud teate 5,8protsendilisest majanduslangusest esimeses kvartalis. Vaadeldes Tallinna börsi tööstussektori koondnäitajaid kasumi ja käibe osas, tuleb tõdeda, et esimene kvartal jäi tõepoolest majanduslikult üpris nigelaks.
  Neljateistkümne vaatlusaluse ettevõtte kogukäive vähenes käesoleva aasta esimeses kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 282,8 miljoni krooni võrra ehk ligi 20 protsenti ja kasum 20,2 miljoni krooni võrra ehk 31,5 protsenti.
  Kõige halvemini paistab esimeses kvartalis käibe arvestuses läinud olevat just ehitusfirmadel, kellest EMV-l on käive kukkunud aastataguse ajaga võrreldes 93,1 mln kr võrra ja Merkol 20,8 mln kr võrra. Oluline käibe langus on röövinud suure osa ka ehitusfirmade kasumist.
  Paremini on seni raskustele vastu suutnud panna Merko, mis tegutseb hetkel küll ilma erilise särata, kuid otsest ohtu majandusaruannetest ei paista. Seevastu EMV vaevleb tuntavalt rahapuuduses -- raha ja pangakontol on 2,3 mln kr ning käibevarasid kokku 124,2 mln kr, seda 152,3 mln kr lühiajaliste kohustuste juures. Ka kapitali struktuur on EMV-l küllalt nõrk ja võib arvata, et finantsasutused praegu kuigi meelsasti ettevõttele ei laenaks.
  Mõningatest likviidsusprobleemidest saab I kvartali lõpu seisuga rääkida ka Pennu ja Tallinna Külmhoone puhul. Viimasel võib likviidsuspuudulikkus tulla ka tegevuse hooajalisusest. Jäätist süüakse ikkagi põhiliselt suvel. Käibe poolelt on Külmhoone teinud aga tugeva, 36protsendise tõusu. Kuna laienemist on peamiselt finantseeritud võõrvahenditest, on see nihutanud kapitali struktuuri tugevalt võõrvahendite kasuks, kasvanud intressikulud pärsivad lähiajal kindlasti ettevõtte tasuvusnäitajaid.
  Kõige kindlamal järjel püsivad endiselt Norma ning Saku õlletehas. Normat viimase aasta jooksul rõhunud suur debitoorne võlgnevus on aastaga pea kaks korda vähenenud. Kapitali struktuur on Normal aastaga muutunud omanikusõbralikumaks (omakapitali tootlus 38 protsenti), kuid lisandunud on uus häda -- mõttetult suur likviidsus.
 • Hetkel kuum
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Ostuläbirääkimised viisid "Vihaste lindude" aktsia lendu
Populaarse mobiilimängu "Angry Birds" tootjafirma Rovio Entertainmenti läbirääkimised võimalike ostjatega viisid aktsia Helsingi börsil lendu.
Populaarse mobiilimängu "Angry Birds" tootjafirma Rovio Entertainmenti läbirääkimised võimalike ostjatega viisid aktsia Helsingi börsil lendu.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Carlsbergi juht loodab Venemaalt kõigepealt lahkuda, aga kunagi naasta
Saku Õlletehase omanik Carlsberg valmistub läbi rääkima alla kümne potentsiaalse ostjaga oma mahuka Venemaa äri üle ja mängu võib tulla ka ettevõtte tagasiostuklausel, kirjutab Taani väljaanne Börsen.
Saku Õlletehase omanik Carlsberg valmistub läbi rääkima alla kümne potentsiaalse ostjaga oma mahuka Venemaa äri üle ja mängu võib tulla ka ettevõtte tagasiostuklausel, kirjutab Taani väljaanne Börsen.

Olulisemad uudised

Operailil läks veduriäri müügiplaan luhta: ostjate huvi osutus kasinaks
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.