Viktoria Korpan • 1. juuli 1999 kell 22:00

Türgi-reisid jäävad ära

Wris Toursi juhatuse esimees Margit Rebane-Pent ütles kolmapäeval, et Türgi-reiside annulleerimised algasid teisipäeval, kui Türgi kohus mõistis Kurdi tööpartei liidri Abdullah Öcalani poomissurma. Kurdi tööpartei ähvardas protesti märgiks rünnata Türgisse tulevaid turiste. Kohtuotsust ei ole veel täide viidud.

«Reise broneerinud kliendid helistasid ja küsisid, kas me saame neile turvalisust garanteerida,» rääkis Rebane-Pent. «Keegi ei saa aga täielikku turvalisust garanteerida, isegi kui lähete Mustamäele.»

Rebane-Pent ei soovinud täpsustada, kui palju kliente tühistas reisibroneeringu ega nimetada sellest tekkinud kahjumit.

Eelmine kurdide terrorismilaine turistide vastu puhkes kevadel pärast Öcalani vangistamist. Tookord oli Wris Tours sunnitud reisihooaja alustamise edasi lükkama. Rebane-Pendi hinnangul jäi aprillis seetõttu saamata ca 800 000 krooni.

Praegu viibib Türgis umbes poolsada Wris Toursi klienti, kes naasevad Eestisse laupäeval. Neile saadetakse järgi tühi lennuk, see läheb firmale maksma veerand miljonit krooni. Rebase-Pendi väitel oli firma reisijate soovi korral valmis ka kohe lennuki järele saatma, kuid keegi ei soovinud reisi katkestada. «Mina usun, et seal ei juhtu midagi hirmsat, « sõnas ta.

Eesti suurima reisibüroo ASi Estravel asepresidendi Mauri Saarendi sõnul pole praegu ükski Soome reisikorraldajatest Türgi-reiside ärajätmisest bürood informeerinud. «Reisid Türgisse peaks toimuma plaanipäraselt, kui lähiajal teisiti ei otsustata,» lausus Saarend.

Kuigi Türgi oli eelmisel suvehooajal populaarseim Estravelis müüdud paketireiside sihtkoht, on riigi populaarsus Saarendi väitel sel aastal oluliselt vähenenud. Estravelis ei ületa Türgi reiside osakaal 10% puhkusereiside müügist.

Wris Tours jätkab Türgi-reise augustis.

Hetkel kuum