• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Viimsi vald peatas naftaäri

  «See ei ole niivõrd meie küla probleem, vaid puudutab kogu ümbruskonda,» väidab majaomanik Toomas Tõniste. «Merivälja ja Pirita kaasa arvatud,» lisab ta.
  Endise purjetaja ja praeguse ärimehe sõnul ei tohiks sedalaadi tööstust elurajooni rajada, sest sellega kaasneb paratamatult katastroofioht. Oma kokkupuudetest Milstrandi omanikega teab Tõniste rääkida, et need mehed on huvitatud vaid rahast.
  Teine Uus-Miiduranna küla elanik Marti Märtson on saavutanud Harju halduskohtus Milstrandi tegevuse peatamise otsuse. Kuigi Viimsi valla volikogu on kütusebaasi detailplaneeringu juba kolm ja pool aastat tagasi kinnitanud, ei väljasta vallavalitsus baasi laiendamise tarvis projekteerimistingimusi.
  Märtson ei saa aru, miks lubati elurajooni rajada kõrghoonekõrguseid maapealseid õlimahuteid. Vene sõjaväe ülisalajane kütusebaas tulnuks tema meelest lihtsalt likvideerida, mitte asuda seda laiendama. Juba praegu on Miidurannas liiklemine Milstrandi tee äärde paigutatud puiduvirnade tõttu raskendatud ja suured veokid ohustavad kõnniteede puudumisel laste kooliteed. Selleks, et rongide müra majade tagant läbi mineval raudteel ei segaks, soovitas keskkonnaspetsialist Märtsoni sõnul teises toas magada.
  Märtson on välja arvutanud, et Viimsi vald teenib Uus-Miiduranna küla kolmekümne pere pealt ligi 2 miljonit krooni tulumaksu aastas. «Seda on rohkem, kui kütuseärimehed on lubanud,» lausub ta.
  ASi Milstrand põhiomaniku kütusefirma N-Terminaal nõukogu esimees Endel Siff ütleb, et nüüd, kui firma on laokile jäetud punaarmee kütusebaasis reostuse peatanud ja ökoloogilise katastroofi ära hoidnud, tahaksid firma omanikud hakata ka raha teenima. Kütusebaasi sulgemine oleks tema sõnul läinud riigile maksma kuni 500 miljonit krooni, sellist raha polnuks kusagilt võtta.
  Siffi sõnul põhjustab igasugune majandustegevus elanikele ebamugavusi, kuid keskkonnanormidest range kinnipidamine peaks võimaldama kompromissi praegu leppimatutena tunduvate poolt vahel.
  Enne seda, kui Viimsi vallavolikogu kinnitas kütusebaasi detailplaneeringu häältega 11:2, toimus rahvahääletus ja siis oli kolm neljandikku elanikest samuti ehituse poolt. Nüüd on vallavalitsus võtnud aga jäiga positsiooni kütusebaasi laiendamise vastu.
  ASi Milstrand esindav vandeadvokaat Maria Mägi ütleb, et ta ei saa aru, kelle huvides vastutegevus toimub. «Kohalik vallavalitsus võtab sellega endale väga suure vastutuse,» sõnab ta. Milstrand on asunud kahjusummat kokku lööma ja pole välistatud, et vähemalt 100 miljoni kroonine nõue pööratakse mõne Uus-Miiduranna elaniku vastu.
  Milstrandi hallatav vara kuulub riigile, mistõttu leiab Mägi, et kütusebaasi parendamisele vastutöötamine kahjustab ka riigi huve. Milstrand on lubanud investeerida kütusebaasi arendamisse ja keskkonnanõuetega vastavusse viimisse viie aasta jooksul 40 miljonit krooni. Peale selle lubab firma toetada valda iga kütuseterminali läbiva tonni pealt enam kui 4 krooniga (31 USA senti). Milstrandi peadirektori Enn Vanni kinnitusel toetati Viimsi valda esimeses kvartalis 1,04 miljoni krooniga.
  Uus-Miiduranna külla on planeeritud ehitada veel kuni 40 elumaja. Tuntud äritegelastest elavad seal Margus Kangro Ühispangast, endine Tallinna piimatööstuse juht Oliver Kruuda ja väliseesti arhitekt Kivilo.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.