Silva Männik • 6. juuli 1999 kell 22:00

Ultimaatum AB Kindlustusele

Kindlustusinspektsiooni peadirektor Ellen Ridaste ütles, et ta andis ASA Kindlustusele ja AB Elukindlustusele kaks päeva aega seltside enamusaktsiaid ostva investoriga sõlmitud lepingute ette näitamiseks.

Kui seda ei tehta, esitame rahandusministeeriumi kindlustuslitsentsi komisjonile ettepaneku seltside litsentsid tühistada, ütles Ridaste. «Enam ei ole siin midagi venitada,» lausus ta, «mul ei ole enam jäänud teisi võimalusi.»

Ridaste sõnul ei ole seltsid talle seni ühtegi konkreetset lepingut ette näidanud. «Mulle on toodud vaid taotlus, kus on kirjas lepingu tingimused, mida meie ei ole heaks kiitnud,» lausus ta.

Sellel nädalal möödus ASA Kindlustuse ja AB Elukindlustuse enamusaktsiate müügi lepingu väidetavast sõlmimisest 14 päeva, mille jooksul lubasid seltsid avaldada välisinvestori nime ja lepingu tingimused.

AB Kindlustuse Grupi nõukogu esimehe Leonid Apananski sõnul refinantseerivad seltside aktsionärid osaluste müügist saadava rahaga pankrotistunud ASi Maakri Ehitus võlakirjad.

Seltsid on Maakri tänava kõrghoonesse investeerinud kokku üle 62 miljoni krooni. Lisaks 18 miljoni krooni eest märgitud Maakri Ehitus võlakirjadele andsid seltsid ehitusele ka üle 44 miljoni krooni hüpoteeklaene.

Selle nädala jooksul esitab kindlustusinspektsioon litsentsikomisjonile taotluse ka Ühiskindlustuse litsents tühistada, sest ettevõte ei suutnud juuni lõpuks aktsiakapitali seaduses nõutuga kooskõlla viia.

Eelmisel kolmapäeval esitasid Ühiskindlustuse juhid kindlustusinspektsioonile taotluse pikendada aktsiakapitali laiendamise tähtaega. «Kuna Ühiskindlustus pole esitatud tingimusi täitnud, ei aktsepteeri ma ka lisaaja andmist,» ütles Ridaste, «nüüd jääb see litsentsikomisjoni otsustada, kas lasta ettevõttel tegevus lõpetada vabatahtliku või sundlikvideerimise teel või alustada pankrotiprotsessi.»

Kui seltsi juhtkond suudab nädala lõpuks siiski aktsiakapitali nõuete kohaselt laiendada, siis võib inspektsioon lubada Ühiskindlustusel tegevust jätkata.

Samas puudub mul seltsi praeguste juhtide vastu igasugune usaldus, märkis Ridaste. Ühiskindlustuse endine omanik Sigmaleta OÜ müüs aprillis kindlustusseltsi Suurbritannias registreeritud Waterhouse Investments Ltd-le, mis kuulub väidetavalt Rootsi kodanikele.

Ühiskindlustuse aktsionärid otsustasid 31. mail Tallinnas toimunud koosolekul laiendada aktsiakapitali 5 miljonilt kroonilt 17 miljonile kroonile.

Hetkel kuum