Tõnis Oja • 18. juuli 1999 kell 22:00

Euroralli jäi üürikeseks

Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg üllatas neljapäeval finantsturge tugevat eurot toetava pressikonverentsiga, andes mõista, et keskpanga monetaarpoliitika võib lähiajal muutuda. Euro kurss sooritas hilisõhtul kerge kursiralli, võlakirjade tulusused langesid.

Rallit ei jätkunud kauaks, sest kuigi W. Duisenbergi vihje võimalikust repomäära tõstmisest oli küllaltki selgesõnaline, mõistsid turuosalised, et reaalset katet presidendi sõnadele pole. Euroopa rahaliidu liikmesriikide majandus ei ole nii heal järjel, et saaks lähikuudel lubada intresside tõstmist. Pigem püüdis Duisenberg testida oma sõnade mõjujõudu.

Suuremat dollarirallit takistas suvise nädalalõpu eelne madal kauplemisaktiivsus ning viimastel nädalatel pidevalt päevakorral olev Jaapani keskpanga võimalik interventsioon. Alates 10. juunist on saareriigi keskpank korduvalt sooritanud tugioste, mitmeid oletatavaid pole Jaapani võimuesindajad kinnitanud. Reedel liikusid valuutaturgudel kuuldused, et Jaapani rahandusministeerium palus sooritada jeeni tugioste USA Föderaalreservil, millest viimane keeldus. 18. juunil sooritas jeeni tugioste Jaapani nimel Euroopa keskpank.

Hetkel kuum