20. juuli 1999 kell 22:00

Eksimatult tunnete ära Red & Greeni poe

Kõik Red & Greeni kaubamärki kandvad poed on äravahetamiseni sarnased, olenemata paigast, kus nad asuvad. Jälle on tükike Euroopat pealinna südamesse kolinud.

Tore on Tallinnas näha Taanis ja Saksamaal viibides armsaks saanud poodi, nagu saaks üle läve Euroopasse astuda.

Red & Greeni äride üldkujundus lähtub meretemaatikast -- laeva reelingu moodi käsipuud, raamile tõmmatud kollakad riided laes ning tormilatern riiulil loovad ruumis vana purjelaeva meeleolu. Veidi vanaaegne väärikus sobib kokku pakutava soliidse merestiilis vabaajariietusega. Põrand kujutab puidust laevatekki, Tallinnas on see küll kunstmaterjalist tehtud ja mõjub natuke ebaehtsalt.

Tallinna poe omaniku sõnul tuli idee tuua Taani kaubamärk Red & Green Eestisse Taanis elades. Tema meelest on need just sellised riided, mis eestlastele meeldivad, mugavad, soliidsed ja sportlikud. Kuigi orienteerutakse jõukamale keskkihile, ei karda ta klientide puudust.

See kaubamärk on väga levinud Taanis endas, aga ka Saksamaal. Praegu on Red & Greeni boutique'e kahekümnes Euroopa riigis ja Jaapanis. Üle Taani piiride hakkas Red & Greeni kett levima 1994. aastal, firma alustas 1983. Kõik nende poed on ühtemoodi kujundatud. Nende kauba müümine teistsugustel riiulitel on keelatud.

Taanis on need sageli väikesed poekesed jahisadamate lähedal. Saksamaal on mastaabid suuremad, näiteks võib seal poe laes lausa ehtne paat rippuda, kuid kõik muu on sarnane.

Esimene Red & Greeni pood Eestis leidis endale koha WWW Passaazhis, kuid juhataja Ingrid Kodar arvab, et sealne publik ning miljöö ei sobi sellele kaubamärgile.

Selle aasta mais üüriti ruumid kultuuriministeeriumilt ja pood kolis Suur-Karja tänavale ning kohe on märgata publiku poolehoidu stiilselt kujundatud ärile.

Nimi Red & Green -- punane ja roheline -- tuleb samuti meretemaatikast, viidates sadama sissesõidu tuledele, kus roheline tuli tuleb jätta paremale ning punane vasakule. Niisugune tulede sümboolika viitab omanike sõnul pidevale edasiliikumisele.

Autor: Anu Tarvis

Hetkel kuum