Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus käibemaksuseadus ühtlustab maksumäärad

  Rahandusministeeriumi käibemaksutalituse juhataja Ain Ulmre ütles, et uue seadusega viiakse ELi direktiiviga vastavusse kõik Eesti senised maksuerinevused, välja arvatud need, millele praeguses seaduses on juba rakendamise lõpptähtaeg ette nähtud.
  «Soojusenergia ja tahkete kütuste müügil elanikkonnale on praeguses seaduses ette nähtud käibemaksuvabastus 2000. aasta 30. juunini,» rääkis ta.
  ELi direktiiv nõuab soojusenergia ja tahkete kütuste müügil käibemaksu standardmäära kehtestamist.
  «WTO nõuded on seotud peamiselt nende sätetega, kus Eesti isikutele on võrreldes välismaa isikutega ette nähtud soodustusi,» selgitas Ulmre. «Soojusenergia ja tahkete kütuste erinev maksustamine ei tekita siin probleemi.»
  Ulmre märkis, et valitsus jõuab selle seaduseelnõu kindlasti enne riigikogu naasmist suvepuhkuselt läbi arutada ja seejärel läheb see riigikogu menetlusse.
  «Kas soojusenergia ja tahkete kütuste maksuvabastust ka järgmisel suvel veel pikendatakse, on juba poliitiline otsus,» lisas ta.
  Peaministri majandusnõunik Kersti Kaljulaid ütles, et valitsus ei pea üldiselt õigeks ühe või teise ala toetamist käibemaksuvabastustega, vaid selleks, et teenused oleksid inimestele kättesaadavad, tuleb leida teised mehhanismid.
  «Üldise seaduse selline erand, mis haarab liiga suurt osa elanikkonnast, lahjendab oluliselt seaduse tulemust nende suhtes, kes seda tõesti vajavad,» rääkis ta.
  Kaljulaid avaldas lootust, et käibemaksuseaduse muudatused ei leia riigikogus tugevat vastuseisu ning erakonnad mõistavad, kui oluline on Eesti seaduste ühtlustamine ELi ja WTO reeglitega.
  Seaduseelnõu kohaselt säilib maksuvabastus haridus-, postiside-, meditsiini-, sotsiaal-, hasartmängude ja loteriipiletite, eluruumide üürimis- ning panga- ja kindlustusteenuste vallas.
  Maksuvabastus tuleb asendada alandatud maksumääraga ravimite ja meditsiinikaupade (välja arvatud inimorganid, inimveri, rinnapiim ja hambaproteesid), matusetarvete ja -teenuste müügil ning ohtlike jäätmete käitlemisel.
  Käibemaksu standardmäära tuleb hakata rakendama eelarvest finantseeritava teadustegevuse, noortelaagri tuusikute ja munitsipaalsaunade teenuste müügil.
  Raamatud, välja arvatud õpikud ja töövihikud, säilitavad eelnõu kohaselt madalama käibemaksumäära, 5 protsenti.
  Nullmäär säilib vaid ekspordi puhul. Seni nullmääraga maksustatud kaupadest tuleb madalamat määra hakata rakendama teatri- ja kontserdipiletite, õpikute-töövihikute ning ettetellitud ajakirjandusväljaannete puhul.
  Autor: BNS
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Nasdaq 100 kannatas kuu suurima languse käes
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
USA indeksid taandusid esmaspäeval tehnoloogia sektori languse tõttu. Investorid muutusid sündmusterohke nädala eel ettevaatlikumaks, mis hõlmab Föderaalreservi intressimäära otsust, ettevõtete tuluaruandeid ja töökohtade andmeid.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.