Kristel Raesaar • 22. august 1999 kell 22:00

Kindlustusinspektsioon kahtlustab vendi Kõuhknaid

Ühiskindlustust kuni märtsini juhtinud Tarmo Kõuhkna sõlmis Epeksi juhataja Toomas Kõuhknaga lepingu, mille alusel Kõuhknate suurosalusega Epeks sai kindlustusseltsile väidetavalt osutatud juhtimis- ja finantskonsultatsioonide eest 462 000 krooni. Teenuse hind oli lepingu järgi 2000 krooni konsultatsioonitund. Tehingus Epeksit esindanud Toomas Kõuhkna on ühtlasi Ühiskindlustuse nõukogu esimees.

Kindlustusinspektsioon kahtlustab, et tegelikkuses Epeks Ühiskindlustusele konsultatsiooniteenust ei osutanud. Kohtule esitatud pankrotiavaldusele Ühiskindlustuse vastu lisas kindlustusinspektsiooni juht Ellen Ridaste kirja, milles teeb Epeksi omanikele ettepaneku saadud raha tagastada. Vastasel juhul ähvardas Ridaste tehingu sisu ajakirjanduses avalikustada.

Hoolimata kindlustusinspektsiooni nõudest pole Epeks konsultatsiooniraha Ühiskindlustusele tagastanud. «Arvan, et me pole seltsile kahju tekitanud,» ütles neljapäeval Toomas Kõuhkna. Lähemalt ei soovinud ta inspektsiooni süüdistusi kommenteerida.

«Ennast ajaleheveergudel õigustada ei ole mõtet,» põhjendas Kõuhkna keeldumist.

Pankrotiavaldus Ühiskindlustuse vastu sisaldab veel rea Ühiskindlustuse juhtide sooritatud tehingute kirjeldusi, mida kindlustusinspektsioon peab seltsile kahjulikuks.

Ühiskindlustuse tegevjuhtkonna liikmed on teinud kindlustusinspektsiooni andmetel kindlustusseltsi arvel alusetuid rahaülekandeid iseendale ja on laenanud mitmesugustele Eestis ja maksuvabades piirkondades registreeritud firmadele miljoneid kroone, mida viimased pole tagastanud.

Ühiskindlustuse pankrotihaldur Toomas Saarma ei soovinud eelmisel nädalal veel anda hinnangut, kas kindlustusinspektsiooni poolt kahjulikuks nimetatud tehingud on Ühiskindlustuse juhtkonna juhtimisvigade või kuritahtlikkuse tagajärg. «Praegu on seda vara öelda, seda peangi selgitama,» lausus Saarma.

Esialgsel hinnangul moodustab pankrotimenetluses oleva Ühiskindlustuse vara ligi 5,2 miljonit krooni ja kindlustusseltsi kohustused 7,7 miljonit krooni. Pankrotihalduri sõnul võivad Ühiskindlustuse võlad oluliselt suureneda.

Hetkel kuum