• Jaga lugu:

  Korvpall otsib kuldvillakut

  Teist nädalat rassivad higilõhnases Kääriku spordisaalis Eesti Mobiiltelefoni (EMT) uut toodet reklaamiva Tartu korvpalliklubi mängijad. Tartu Delta peasponsoriks on ligi miljoni krooniga Eesti Telekom, kohalikus meistrisarjas toetab klubi EMT.
  Korvpalluritel pole veel lepinguid algavaks hooajaks, kuid nad ootavad tänu klubi 4,5 miljoni kroonisele eelarvele ja eurosarjas mängimisele suuremat palka kui mullu.
  Normaalne teenistus oleks 500 000 krooni aastas, tunnistab Euroopa Saporta karikasarjas debüteeriva meeskonna liider Jaanus Liivak. Eesti koondise tagamängija palganõudmine on tagasihoidlik võrreldes Tiit Soku paari aasta taguse miljoni krooniga Kalevis. Liivaku pakutud summast teenivad vähem ka Kalevi praegused esisnaiperid Aivar Kuusmaa ja Gert Kullamäe.
  Eesti korvpallis ringleb tänavu 15--20 miljonit krooni, arvutab endine ERA Panga juhatuse esimees, Tartu Delta president Jaak Kiiker. Sama suure summa jagasid sponsorid korvpallile ka eelmisel hooajal, siis langes sellest lõviosa Kalevile.
  Kalevi korvpalliklubi esimees Riho Soonik peab võimalikuks saada algaval hooajal kokku 9 miljonit krooni. Lepingud põhimängijatega on sõlmitud, mis puudub, on raha.
  Kalevi üks eelmise hooaja toetajaid, Eesti Telekomi juhatuse esimees Toomas Sõmera põrutab otse -- tema Kalevit ei toeta. «Eelkõige toetame Saporta sarjas mängivat klubi,» selgitab ta.
  «Ajakirjanduses esitatud kahtlustustele pole keegi Kalevi klubist seni vastanud,» viitab Sõmera Heino ja Arvo Lille süüdistustele klubi juhtkonna raha raiskamise kohta. Eesti Telekom toetas Kalevit eelmisel hooajal EMT reklaamide kaudu neljas Saporta sarja mängus kokku 400 000 krooni eest .
  Riho Soonik püüab toetajaid leida Põhjaliiga mängudega, kus tänavu osalevad Moskva CSKA, Kiievi ja Frankfurdi meeskonnad. Samas haigutab Kalevi eelarves eelmisest hooajast 1,8 miljoni krooni suurune auk. «Selle on lubanud riik hasartmängumaksust tänavuse aasta jooksul katta,» lausub Soonik.
  Hasartmängumaksu nõukogu esimees, ekspeaminister Mart Siimann ütleb, et Kalevil on saada vaid 875 000 krooni, uue hooaja toetus peaks minema hoopis Tartu klubile.
  Riho Soonik ei taha riigiga pikalt protsessida, sest loodab, et hasartmängumaksust laekuvat raha ümber jagades oleks Kalevil võimalik uus toetus saada. Kogenud korvpallimänedzher teab, mida ta kaotada võib. Eelmisel aastal kultuuriministriga allkirjastatud lepinguga planeeris Kalev oma tuludesse 3 miljonit krooni.
  Teiste võimalike sponsoritena nimetab Soonik Tallinna linna, Eesti Energiat, Tallinna Sadamat ja lennuliiklusteeninduse keskust, kuid ühegagi neist pole lõplikku lepingut veel sõlmitud.
  Alates 1993. aastast Kalevi korvpalliklubi paarisaja tuhande krooniga aastas toetanud Eesti Gaasi juhatuse esimees Aarne Saar on äraootaval seisukohal. Ta ütleb, et välisomanikega suurettevõte tahab toetada midagi, mis riigile või rahvale meeldiks. Kuigi ta ei usu Kalevi juhtkonna vastu esitatud süüdistusi, pole ta kindel, kas see on hetkel õige investeering.
  Jaak Kiiker võib Tartu korvpalluritele julgelt silma vaadata, sest on Eesti Telekomiga üldjoontes kokku leppinud suurtoetuse osas. Äripäeva andmetel on sponsorlepingu suurus miljon krooni, mis võib algaval hooajal jäädagi Eesti korvpallis suurimaks.
  Toomas Sõmera kiirustab seda ümber lükkama, väites, et oleks absurdne sõlmida nii suur leping ainult paari kuu peale, kui meeskond eurosarjast alagrupiturniiri järel välja kukub.
  Tartu korvpalliklubi tänavuse hooaja eelarve 4,5 miljonit krooni on ligi kolm korda suurem kui eelmisel aastal. Kulusid on kasvatanud osalemine Saporta sarjas, mis läks Kalevile eelmisel hooajal maksma 2 miljonit krooni.
  Reklaamilepingu sõlmimisele EMTga aitas kaasa Tartust pärit endise korvpalluri Peep Aaviksoo asumine EMT etteotsa. «Sõprus sõpruseks, kuid kui ma ei näeks perspektiivi, siis raha ei tuleks,» vahendab endise meeskonnakaaslase sõnu Tartu Delta peatreener Teet Laur.
  Sponsorid tahavad näha Tartu klubis mõnda Eesti parimatest korvpalluritest. BC Tallinna mängija Margus Metstak täidab selle koha, kinnitab Jaak Kiiker. Mängija rentimine teisest klubist maksab keskmiselt 5000 krooni mängu kohta, Metstaki puhul on summa suurem.
  Treener Teet Laur lubab, et Tartu klubi Euroopasse peksupoisiks ei lähe. Tema sõnul oleks ka paar võitu alagrupis ülesande täitmine, kuigi meeskond soovib enamat.
  Sponsorid pole konkreetset eesmärki seadnud. «Kui pääseme alagrupist edasi, olen kohustatud raha juurde küsima,» kinnitab Jaak Kiiker, rõõmus tuluke silmis. Eesti Telekomi ja EMT kõrval toetavad Tartu klubi ka AS TOP ja AS Leibur. Kuni 1,2 miljonit peaks tulema piletite ja eurosarja mängude teleülekannete müügist TV3-le.
  TV3 peadirektor Andres Jõesaar jätkab meeleldi koduse tippkorvpalli näitamist. Eelmisel hooajal maksid Saporta mängude teleülekannete õigused 700 000 krooni. Tänavu kavatseb TV3 näidata ka kõiki Põhjaliiga mänge Kalevi osalusel.
  «Senimaani pole korvpalliülekanded raha tagasi toonud,» tunnistab Jõesaar. Kommertskanali juhil on kurvad kogemused eelmise hooaja Põhjaliiga mängudega, sest seal esines nn väike-Kalev, mitte klubide koondis, nagu korvpalliliit lubas. Tänavu loodab Jõesaar sõnapidamisele.
  Riho Soonik kinnitab, et Kalev läheb mängima Põhjaliigasse tugevdatud rivistuses. Ta soovib palgata ühe keskmängija välismaalt, kelle poole aasta palk oleks suurem kui meeskonna liidritel Kullamäel ja Kuusmaal tervel hooajal. Kindlat meest veel silmapiiril pole.
  Jaanus Liivak ütleb Käärikul, et kui korvpalli juhtimisel ja rahastamisel pole asjad paigas, kannatavad mängijad. Mihkel Tiks arutles oma romaanis, et võib-olla seisab kogu vahe korvpalli kohtumõistjate ja süüdlaste vahel üksnes selles, et korvpall on kõigile nähtav.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Analüütik: ärikinnisvara-aasta jääb pigem kesiseks
Kuigi Eesti majandus taastub kriisist üle ootuste kiiresti, esineb ärikinnisvaraturul vastandlikke signaale ning aasta jääb pigem tagasihoidlikuks. kirjutab Restate’i kinnisvaraanalüütik Julia Linde.
Kuigi Eesti majandus taastub kriisist üle ootuste kiiresti, esineb ärikinnisvaraturul vastandlikke signaale ning aasta jääb pigem tagasihoidlikuks. kirjutab Restate’i kinnisvaraanalüütik Julia Linde.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Riigiga vägikaigast vedav Hugo Osula sai Brüsselist tuge Ministeerium: hinnangul pole õiguslikku tähendust
Eestis 20 aastat kehtinud ühistranspordiseaduse paragrahv, mis kohustab bussiettevõtteid tasuta ja riigi hüvitiseta vedama puudega inimesi ning koolieelikuid, on Euroopa Komisjoni hinnangul vastuolus Euroopa õigusega, teatas bussifirma Lux Express.
Eestis 20 aastat kehtinud ühistranspordiseaduse paragrahv, mis kohustab bussiettevõtteid tasuta ja riigi hüvitiseta vedama puudega inimesi ning koolieelikuid, on Euroopa Komisjoni hinnangul vastuolus Euroopa õigusega, teatas bussifirma Lux Express.