Tiit Elner • 25. august 1999 kell 22:00

Riigi autobaasil kahjulik rendileping

Väino Kaldoja on praegu Mercedes-Benzi peaesinduse ASi Silberauto nõukogu esimees. Riigikantselei autobaasilt 1600 ruutmeetrist pinda rentiv MB Autokeskus on Silberauto diiler.

Riigikantselei nõuniku Andres Õunapuu sõnul on rendilepingus klausel, et leping pikeneb automaatselt 50 aastaks, kui kolm kuud enne selle tähtaja lõppu ei ole rendileandja teatanud soovist seda lõpetada. Samas puudub lepingus tähtaeg.

«Riigiasutuse jaoks mitte just kõige paremad klauslid,» kommenteeris autobaasi praegune juht Vahur Salom lepingu sisu. Tema sõnul on lepingus ühel poolel teisest rohkem õigusi ja vähem kohustusi. Väino Kaldoja kommentaari lepingu kohta ei õnnestunud Äripäeval eile õhtul saada.

13 000 ruutmeetrist riigikantselei autobaasile kuuluvast hoonepinnast Tallinna kesklinnas Hansapanga peahoone taga on välja renditud umbes 5000 ruutmeetrit, MB Autokeskus on ainuke ülipika tähtajaga rentnik.

Riigikantselei majandusosakonna juhtaja Tiit Laja sõnul on selgitamisel, kas leping võiks takistada hoonete võimalikku müüki. «Ma loodan, et ei ole vaja mõnda asja vaidlustada,» ütles Laja.

Nõukogude ajal ministrite nõukogu autobaasiks ehitatud hoonestu all on hektari suurune kinnistamisel maatükk. Büroopinda on umbes 2000 m2, garaazhe, töökodasid ja laopindu umbes 11 000 m2. ASi Kinnisvaraekspert projektijuhi Ennu Susi sõnul on kesklinnas nõukogudeaegsete büroopindadega kaubeldud hinnaga 3500--4500 krooni, tootmis- ja laopindadega 2000--2500 krooni ruutmeeter. «Nii suure objekti tervikuna müümisel tuleks arvestada hulgihinnaga,» märkis Susi. Täpsemaks hinnanguks oleks vaja teada linna seatud planeeringut ja täpsemaid andmeid objekti kohta, ütles Susi.

Autobaasi direktori Vahur Salomi sõnul oleks riigijuhtide transporti edaspidigi otstarbekas samast asukohast korraldada, sest see jääb Toompeale parajalt lähedale.

Hetkel kuum