ÄP fototoimetus • 31. august 1999 kell 22:00

Telia positsioon Rootsis kõigub

Eelküsitluste põhjal on juba viiendik Telia klientidest teatanud, et nad soovivad valida teise operaatorfirma. Seda saavad nad teha alates 11. septembrist, kui lauatelefoni omanikud saavad õiguse sõlmida otselepingu neile sobiliku telekommunikatsioonifirmaga. Seni on need, kes pole soovinud Telia teenuseid kasutada, pidanud valima teatud numbrikombinatsiooni, enne kui nad on saanud ühenduse oma operaatorfirmaga. Nädala pärast on neil võimalik helistada otse.

Avaliku arvamuse küsitluse firma Sifo uuringu kohaselt on juba 19% rootslastest jõudnud sõlmida lepingu mõne Telia konkurendiga. Leping ei hõlma kohalikke kõnesid.

Rootsi lehe Göteborgs Posten andmetel haaravad Telialt kõige rohkem kõnesid ära Kinneviki gruppi kuuluv Tele2 ning British Telecomile, Tele Danmarkile ja Telenorile kuuluv Telenordia. Rootsi telefoniturul konkureerib kokku 17 eraklientidele ja 21 firmaklientidele spetsialiseerunud operaatorfirmat.

Telia juhtiv positsioon on ohus ka mobiiltelefonivõrgus, sest Rootsi valitsus koostab praegu seaduseelnõu, mis kohustab Teliat lubama konkurente oma mobiiltelefonivõrku.

«Valitsus peab tähtsaks edendada konkurentsi mobiiltelefoniturul, ja mobiiltelefonivõrgu avamine teistele operaatoritele on üks tarbijate huvide kaitsmise viise,» kommenteeris valitsuse seisukohta Rootsi asemajandusminister Mona Sahlin.

Rootsi majandusministeerium tegi eelmisel nädalal Rootsi posti- ja teleametile ülesandeks esitada oma ettepanekud mobiiltelefoniturul konkurentsi lisamise kohta.

Teliale kuulub Rootsi mobiiltelefoniturust praegu ligi 50%. Tema põhikonkurendid on Europolitan ja Comviq, kel on oma üleriigiline võrk.

Autor: ÄP

Hetkel kuum