ÄP fototoimetus • 2. september 1999 kell 22:00

Soome koostas plussis eelarve

Eelarve kuludeks on planeeritud 192,9 miljardit ja tuludeks 198,9 miljardit marka. Nendes summades võib tulla muutusi, sest valitsus on valmis sügisestel tööandjate ja töövõtjate palgaläbirääkimistel kokkuleppe saavutamist seostama mõne maksu alandamisega.

Eelarve-eelnõu tutvustanud rahandusminister Sauli Niinistö ütles, et valitsuse eesmärk on headel aegadel teenitut mitte kohe ära kulutada, vaid kasutada säästlikult tuleviku huvides. Ministri mõtteavaldus viitab sellele, et Soome majanduskasv on kestnud juba kuus aastat järjest ja et valitsusel tuleb valmis olla konjunktuuri halvenemiseks, ehkki seni seda märgata ei ole.

Pärast kavandatavat kärbet moodustab riigivõlg tuleval aastal 55% sisemajanduse kogutoodangust ja see teeb iga soomlase kohta umbes 83 000 marka ehk 218 290 Eesti krooni.

Soome majanduse järgmise aasta väljavaated on head, sest Euroopa Liidu riikides paraneb majanduskonjunktuur, mis soodustab eksporti. Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt tuleb järgmise aasta majanduskasv 3,9%. Majanduse mootoriks kujuneb eksporditööstus, sest kodumaine nõudlus peaks mõnevõrra vähenema. Inflatsiooniks pakub ministeerium kaks protsenti ja töötute osakaaluks 9,3%.

Avaldades tunnustust Soome tugevale majandusele ja edukale finantspoliitikale tõstis rahvusvaheline reitinguagentuur Standard & Poor's (S&P) üleeile Soome pikaajaliste kohustuste reitingu tasemele AA+, mis jääb ainult ühe astme võrra alla agentuuri tippreitingule AAA. Tippreitingut ei ole Soome saanud suure riigivõla tõttu.

S&P tõstis ka Soome lühiajaliste kohustuste reitingu tasemele A1+ ja muutis reitinguväljavaate stabiilsest positiivseks.

Autor: ÄP

Hetkel kuum