• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kesk-Euroopa erastab panku

  Sloveenias on pankade ja muude firmade erastamine kulgenud aeglasemalt kui teistes Kesk- ja Ida-Euroopa riikides. Seal ei ole toimunud nõnda dramaatilisi muudatusi kui muudes endise idabloki riikides, sest seal oli turumajanduse algeid juba enne reformide teele asumist ning Jugoslaaviast lahkulöömist. Seetõttu kohanesid riiklikud ja kooperatiivsed firmad suhteliselt valutult uue olukorraga. Ära on jäänud massiline erastamine ja pankadel pole kogunenud suurt halbade laenude koormat, mis vaevab näiteks T?ehhi ja Slovakkia panku.
  Äsja otsustas Sloveenia valitsus panna müüki riigi suurima panga Nova Ljubljanska Banka. Esialgu jätab riik enamusaktsiapaki endale ja müüb börsi kaudu 20--30% panga aktsiatest. Kaks kolmandikku aktsiatest tahetakse müüa välisinvestoritele ja kolmandik kodumaistele investoritele.
  T?ehhis hakkab pankade müümine jõudma lõpule. Seni on erastamata kaks suuremat. Ühele neist ehk Ceska sporitelnale (hoiupank) käib praegu strateegilise partneri otsimine ning seejärel jõuab kätte Komercni banka kord. Riik on pumbanud mõlemasse suure summa raha, et seada neid müügikorda.
  Slovakkias ei ole valitsus seni selgusele jõudnud isegi pankade erastamise põhimõtetes. Koalitsioonivalitsuses kaalukeeleks olev ekskommunistlik Demokraatlik Vasakpartei sooviks jätta pankades strateegilise aktsiapaki riigi kätte.
  Slovakkia kuus rentaablimat panka on väliskapitali käes. Ungaris on pankade erastamine lõppenud.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.