Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tasuvuse mõõtmine on jõudnud toimingute tasandile

  Majandusseisaku järgsel ajal on spetsialistid ja juhid hakanud kogutud info põhjal üha rohkem tegema tasuvuse analüüse.
  Finantsplaneerimisest tuttavad analüüsivõtted on kandunud nii turunduse ja müügi kui ka logistika ja tootmise valdkondadesse. Majandusmatemaatilisi analüüse kasutatakse eelkõige toimingute tasuvuse määratlemisel ning saavutatud tulemuste mõõtmisel ja võrdlemisel.
  ASi BFK Fordi Keskus finantsdirektori Tiit Lõhmuse sõnul mõõdetakse firmas müügi tasuvust nii allosakondade kui ka eri tegevusliikide (autod, varuosad, teenindus) kaupa. «Eesmärgi püstitamisest on targem kohe loobuda, kui lõppfaasi pole võimalik mõõta nii ajas kui ka suuruses,» kinnitab Lõhmus. Tema hinnangul on vajalikku infot ning analüüse piisavalt, pigem tuleks info kogumisel sellega mitte üle pingutada: «Rusikareegel on see, et tasuvuse analüüs ning põhimõtted peavad olema müügipersonalile arusaadavad.» Kliendiga suhtleja otsustada on teatud määral ka hinnakujundus, seetõttu peab müüjal olema selge, mida üks või teine otsus firmale tähendab. Fordi Keskuse ning teiste osakondade eelarveprogrammi on Tiit Lõhmus ise välja töötanud. «Elu muutub nii kiiresti, et kui tellida programm tarkvarafirmalt, on see kättesaamise ajaks juba aegunud,» tõdeb Lõhmus.
  ASis Dunkri Kaubandus müügi vallas tasuvusanalüüse ei tehta. Müügidirektor Kristjan Kaleviste sõnul oleneb veinituru muutumine niivõrd palju kõrvalistest asjaoludest, et seal pole keeruliste matemaatiliste analüüside tegemine otstarbekas. Küll tehakse firmas juba mitu aastat tasuvusanalüüse logistika alal. «Ainult tunde põhjal on logistilise tegevuse hetkeseisu hindamine ja edaspidise tegevuse planeerimine suhteliselt problemaatiline,» ütleb firma logistikadirektor Joel Jõgisu.
  Tasuvusanalüüsi põhiline mängumaa on senini veel tippjuhtimine. Turundustöö ja müügi tasuvust hinnatakse subjektiivselt, kuigi ka siin võiks teatud juhtudel rakendada investeeringute tootlikkuse (return on investments) printsiipe. Logistikaotsused tehakse päevahinna pakkumiste, mitte terviklike logistikakulude analüüsi tulemusena. Põhjalikud make or buy analüüsid osutaksid tootmisjuhtidele allhanke ja omatoodangu vahelise tasuvussuhte, kuid pärandiks saadud tehnilisest pargist loobumine on tihti emotsionaalselt raske. Paljud müügiorganisatsioonid ei kasuta segmentide tasuvusanalüüse ja suunavad seetõttu ressursid vääriti.
  Koolitusprogrammidelt eeldatakse üha enam matemaatiliste analüüsivõtete õpetamist. Spetsialistidele ei piisa vaid uuringutulemuste tõlgendamisest ja vaistust, vaid otsuste langetamisel võrreldakse üha enam enese näitajaid eelmiste perioodide ning konkurentide vastavate võrreldavate näitajate ja suhtarvudega (benchmarking!).
  Tasuvusanalüüsidel on ka teine aspekt. Lisaks töö tõhususe mõõtmisele ja võrdlemisele ettevõtete tasandil loob see võimaluse hinnata spetsialistide ja juhtide tööd. Samuti aitavad toimingute analüüsid tuvastada ettevõtte tulemuslikumaid üksusi ja jagada vastavalt sellele ressursse.
  Matemaatilisi tasuvusanalüüse raskendab asjaolu, et näiteks teatavad suhtarvud on koduturul alles tekkimas ning Eesti äritavast lähtuvalt varjatakse neid kiivalt. Samuti ei pruugi eri ajaperioodide näitajad olustiku muutuse tõttu olla võrreldavad.
 • Hetkel kuum
Lennujaam lennaku börsile
Tallinna Lennujaam on viimasel ajal saanud palju kriitikat, millest osa ei ole kindlasti asjakohane. Praeguse riigiettevõtte teeks äriliselt paindlikumaks selle erastamine börsi kaudu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tallinna Lennujaam on viimasel ajal saanud palju kriitikat, millest osa ei ole kindlasti asjakohane. Praeguse riigiettevõtte teeks äriliselt paindlikumaks selle erastamine börsi kaudu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Balti börsid alustasid tõusuga kuuendat järjestikust nädalat
Balti koondindeks Baltic Benchmark tõusis täna 0,3%, alustades nii juba kuuendat nädalat ühtejutti plusspoolel.
Balti koondindeks Baltic Benchmark tõusis täna 0,3%, alustades nii juba kuuendat nädalat ühtejutti plusspoolel.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus: LHV avaldab tulemused, Türgi toibub šokist
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.
Hommikuprogrammi külaline on LHV Groupi juht Madis Toomsalu, kellega käime üle Tallinna börsi ühe lipulaeva värsked 2022. aasta neljanda kvartali ja 2022. aasta auditeerimata tulemused. Lisaks vaatame otsa päevakajalistele teemadele, mis puudutavad nii pangandussektorit kui majanduse üldist käekäiku.

Olulisemad uudised

Operailil läks veduriäri müügiplaan luhta: ostjate huvi osutus kasinaks
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.