ÄP fototoimetus • 20 september 1999

USA kongress uurib rahapesu

Nagu ütles USA kongressi panganduskomitee esimees James Leach, on uurimise eesmärk välja selgitada Venemaa korruptsiooni ulatus ja selle igasugune seotus USA ja kogu rahvusvahelise finantssüsteemiga. Tunnistajate seas on USA rahandusminister Lawrence Summers ning Bank on New Yorgi (BNY) juhatuse esimees Thomas Renyi.

Washingtoni külastanud Venemaa õiguskaitseorganite delegatsioon ja USA justiitsministeerium tegid ühisavalduse, kus rõhutatakse, et pooled on valmis kõigi BNY seotud vihjete kõikehõlmavaks ja ausaks uurimiseks. Eile teatas Venemaa peaminister Vladimir Putin, et Ühendriikide kolleegidega kohtunud Vene julgeolekuametnikud ei leidnud mingeid tõendeid väidetava ulatusliku rahapesu kohta läbi Bank of New Yorgi.

Ameerika Ühendriikide võimudel pole tõendeid, mis kinnitaksid Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) laenude ja USA rahaabi ebaotstarbekat kasutamist Venemaal, ütles presidendi julgeolekunõunik Samuel Berger. «Loomulikult kavatseme asja edasi uurida ning rahakasutust edaspidi väga rangelt kontrollida,» tsiteeris Bloomberg Bergeri sõnu.

Üks USA kongressi tunnistajaks kutsutud Venemaa oligarh, Jukose naftafirmat ja Menatepi panka kontrolliva tööstusgrupi Rosprom juht Mihhail Hodorkovski väitis intervjuus Briti ärilehele Financial Times, et tema andmetel on BNYst viimase kolme ja poole aasta jooksul läbi käinud kõige rohkem 6,3 miljardit dollarit ja mitte 10--15 miljardit dollarit, nagu arvab USA ajakirjandus.

Hodorkovski väitel kuulus BNY kaudu liikunud raha põhiliselt Vene importööridele, kes püüdsid maksudest kõrvale hoida. «Vene importöörid näitasid üldjuhul sissetoodavaid kaupu odavamana, et vältida maksude maksmist, ja tegid järelejäänud maksed rahaülekannetega Benexi kaudu, mis on praeguse rahapesuskandaali keskmes,» selgitas Rospromi juht.

Benex, Becs, Dimalex ja Torfinex on Peter Berlinile kuuluvad firmad, mis on seotud BNY skandaaliga ja mille kaudu Vene importöörid maksid suurtele lääne firmadele, nagu Sony, Philips, Hewlett-Packard, Volkswagen, Motorola jt.

Autor: ÄP

Hetkel kuum