• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Altkäemaksust teataja jääb karistuseta

  Menetlus lõpetatakse vaid juhul, kui altkäemaksus osalenu pole sellest isiklikku kasu saanud.
  Praeguse kriminaalkoodeksi kohaselt vabastatakse altkäemaksust teataja karistusest, kuid see tähendab, et inimene peab läbima kogu uurimisprotseduuri, olema kohtu all ja mõistetama süüdi ning alles seejärel vabastatakse ta karistusest, selgitas eelnõu algataja, isamaaliitlane Jaana Padrik riigikogule.
  Muudatuse kohaselt ei võeta altkäemaksust teatajat kriminaalvastutusele.
  «Sellega peaks meie ühiskonnas saama lausa ära kägistatud altkäemaks kui korruptsiooni liik, sest altkäemaksu osapooled on hirmul, kes jõuab enne teatama,» ütles Padrik. Ta lisas, et advokatuur ei kiitnud seadusemuudatuse põhimõtet heaks, kartes, et see kutsub esile valekaebuste laviini.
  Kuigi varsti valmib uus karistusseadustik, on Padriku hinnangul ümbritsevat jälgides selge, et altkäemaksu käsitlevad sätted tuleb võimalikult kiiresti ära muuta.
  Eksjustiitsminister Paul Varul toetas põhimõtet, et altkäemaksu andja vabastatakse vastutusest. «Tegemist on kuriteoga, mida on väga raske avastada ja see oleks üks viis, mis aitaks altkäemaksu juhtumeid uurida ja menetleda,» lausus Varul.
  Küll ei pidanud Varul õigeks, et ka altkäemaksu võtja vabastatakse vastutusest kuriteost teatamise korral. «Ma ei toeta seda põhimõtet, et kui oled kuriteo toime pannud ja lähed tunnistad üles, siis sellega sind vabastatakse vastutusest,» nentis eksjustiitsminister.
  Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise komisjoni esimehe Jaan Pööri hinnangul ei hakka seadusemuudatus praegusel kujul probleemi eriti hästi reguleerima. Eelnõu viimistlemise vajadust märkisid mitmed riigikogu liikmed ja ka eelnõu algataja.
  «Idee on hea, aga juriidiline vorm jätab soovida,» nentis Jaan Pöör.
  Eelnõu juhtivkomisjon õiguskomisjon kasutab eelnõu läbitöötamisel ka justiitsministeeriumi, politseiameti, Tallinna linnakohtu ja riigiprokuratuuri arvamusi.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Nasdaq Tallinn jätkas languskursil
Nasdaq Tallinn langes täna pool protsenti, tirides kaasa ka Balti koondindeksi Baltic Benchmark.
Nasdaq Tallinn langes täna pool protsenti, tirides kaasa ka Balti koondindeksi Baltic Benchmark.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Raadiohommik: Tartu kinnisvaraturust Londonisse loodava pangani
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Vene gaasitarned Soome võivad katkeda Soomlased otsustasid arbitraaži pöörduda
Poola ja Bulgaaria järel on Vene gaasitarnete katkemine kätte jõudmas Soomes, mille suurim gaasifirma ei ole nõus Vene Gazpromile rublades maksma.
Poola ja Bulgaaria järel on Vene gaasitarnete katkemine kätte jõudmas Soomes, mille suurim gaasifirma ei ole nõus Vene Gazpromile rublades maksma.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.