Tiit Elner • 23. september 1999 kell 22:00

FIE ei võida uue seadusega

Rahandusminister Siim Kallase nõunik Terko Jakobson nimetas võimalust põhivara soetamisel senise 40% asemel aastas 100% kuludesse kanda FIEde maksustamise pehmendamiseks, tegelikult ei anna see suuremale osale neist midagi. Tekkepõhise raamatupidamisega FIE võib praegu soetatud põhivara ettevõtluse kuludesse kanda ehk oma maksustatavat tulu vähendada mitme aasta jooksul. Seadusemuutuse jõustumisel saab ta selle võrra vähendada sama aasta maksustatavat tulu, ent järgnevail aastail on ettevõtluskulud seega väiksemad.

Tundmatuks jääda soovinud audiitor ütles, et Eesti maksuseadustes pole defineeritud põhivara mõistet ega ole mingit takistust tõsta ettevõttesisene põhivara hinnapiir nii kõrgele, et kõik füüsilise isiku ettevõtluses vajalik jääb sellest allapoole.

9 mln kroonise aastakäibega Laheotsa talu peremehe Johannes Valgu sõnul on see võimalus veelkordne tõestus, et vahetegemine tulumaksu osas äriühingu ja tekkepõhise raamatupidamisega FIE vahel on mõttetu.

Füüsilisest isikust ettevõtjana veoteenuseid osutav Riho Tali Harjumaalt Raasiku vallast kasutab kassapõhist raamatupidamist. Temale on seadusemuudatuse kasutegur null. Ennem võib probleeme tulla ettevõtluskuludega, mida ei saa dokumentaalselt tõestada. «Mul pole majanduslikult võimalik osta mõnd asja firmaesindusest, kust saab ka paberi. Kindlalt poole tööks vajalikust ostan eraisikuilt ilma kviitungita,» tõdes Tali.

Hetkel kuum