Tõnis Oja • 26. september 1999 kell 22:00

Langus Wall Streetil vedas dollari alla

Seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) rahandusministrid ja keskpankade juhid kohtusid nädalavahetusel. Jaapan lootis seal saavutada kokkulepet riikide ühisaktsioonideks jeeni liigse tugevuse peatamiseks. Taolist aktsiooni kasutasid G7 liikmesriigid 1995. aastal, kui Jeeni kurss oli tugevnenud kõigi aegade kõrgeima kursini 79 USD/JPY-ni.

Saareriigi valuuta on paari kuuga tugevnenud umbes 10 protsenti, mistõttu suure ekspordipotentsiaaliga ettevõtete valuutas teenitud tulud vähenevad. Jaapanis on väliskaubanduse bilanss positiivne ning eelkõige Ameerika Ühendriikide poolt vaadatuna on saareriigi suurim probleem väike sisetarbimine.

USA rahandusminister Lawrence Summers toonitaski neljapäeval antud pressikonverentsil, et majandusliku languse oht Jaapanis on endiselt suur ning enne välissekkumist peab saareriik suurendama sisetarbimist.

Euro kerkis reedel 1,0541 dollarini (neljapäevaõhtuselt 1,0400-lt), mis on ühisraha suurim päevane kursitõus alates 26. juulist. Kursitõusu peamine põhjus oli aktsiahindade tugev kukkumine Wall Streetil. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 1,95, Nasdaq koguni 2,62 protsenti.

Reede õhtul oli dollari kurss 14,9542 kr.

Hetkel kuum