Kristina Traks • 3. oktoober 1999 kell 22:00

Kokkuostuhinnad tõusevad

Eelmise nädala lõpust alates saavad sealiha tootjad küsida kilogrammi eest keskmiselt 23 krooni senise 20--21 krooni asemel. Kõrgem kokkuostuhind võimaldab seakasvatajatel taas omadega välja tulla.

Adavere lihatööstus maksab praegu sealiha kilogrammi eest keskmiselt 24,5 krooni. Lihatööstuse tegevdirektor Harri Nukke ütles, et kodumaise sealiha nõudlus on tarbija poolt suur ja on näha, et kokkuostuhind tõuseb veelgi. «Vahel tõuseb sealiha hind lausa tundidega,» lausus ta.

Nukke sõnas samas, et valmistoodangu müügihinda lihatööstus ei tõsta. «Praegu müüvad kõik ettevõtted mahtu ja teenivad sellepärast väiksemat kasumit,» rääkis ta. «Kui tootjale hind tõuseb, siis töötleja peab vaatama, kust kulusid kokku hoida.»

Piimatööstused tõstsid reedel piima varumishinna kuni 2,5 kroonini kilo. Piimatootmise omahind on sõltuvalt tootjast 2,2--2,5 krooni kilo.

Raplamaa piimatootja Rein Kaidla ütles, et piima hinna tõus on väga hea uudis. «Kuigi see on alles algus, läheb nüüd siiski paremuse poole,» lausus ta. Kaidla müüb piima nädal tagasi uue tööstuse avanud ASile Lacto ja saab kilogrammi toorpiima eest 2,5 krooni. Piima omahind on talunikule 2,3--2,4 krooni kilo. «Ilmselt jäävad need tööstused, kes praegu kahe krooni ringis maksavad, peagi piimast ilma,» lausus Kaidla.

Ühinenud Meiereid maksab alanud kuul kõrgema sordi piima kilogrammi eest 2 krooni, AS Rävala Piim 2,3 ja Lacto 2,5 krooni.

Tarbijale tõuseb nende piimatoodete hind, milles toorpiima osa on suurem. Sellised tooted on näiteks joogipiim ja rõõsk koor. Kohupiimakreemi ja jogurti väljamüügihinda toorpiima hinnatõus ei mõjuta.

Tallinna piimatööstuse juhatuse liikme Aivo Varemi sõnul tõstis piimatööstus septembri lõpus joogipiima väljamüügihinda 45 senti liitrilt, teiste toodete hinnad jäid endisele tasemele.

Eesti Konjunktuuriinstituudi peadirektor Marje Josing ütles, et hinnatõusu tunnetab eelkõige vaeseim tarbija, kes jälgib hinnamuutusi tähelepanelikult. Josingu sõnul kallines septembri algul võrreldes augustiga enim joogipiima hind kauplustes.

Hetkel kuum