• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kokkuostuhinnad tõusevad

  Eelmise nädala lõpust alates saavad sealiha tootjad küsida kilogrammi eest keskmiselt 23 krooni senise 20--21 krooni asemel. Kõrgem kokkuostuhind võimaldab seakasvatajatel taas omadega välja tulla.
  Adavere lihatööstus maksab praegu sealiha kilogrammi eest keskmiselt 24,5 krooni. Lihatööstuse tegevdirektor Harri Nukke ütles, et kodumaise sealiha nõudlus on tarbija poolt suur ja on näha, et kokkuostuhind tõuseb veelgi. «Vahel tõuseb sealiha hind lausa tundidega,» lausus ta.
  Nukke sõnas samas, et valmistoodangu müügihinda lihatööstus ei tõsta. «Praegu müüvad kõik ettevõtted mahtu ja teenivad sellepärast väiksemat kasumit,» rääkis ta. «Kui tootjale hind tõuseb, siis töötleja peab vaatama, kust kulusid kokku hoida.»
  Piimatööstused tõstsid reedel piima varumishinna kuni 2,5 kroonini kilo. Piimatootmise omahind on sõltuvalt tootjast 2,2--2,5 krooni kilo.
  Raplamaa piimatootja Rein Kaidla ütles, et piima hinna tõus on väga hea uudis. «Kuigi see on alles algus, läheb nüüd siiski paremuse poole,» lausus ta. Kaidla müüb piima nädal tagasi uue tööstuse avanud ASile Lacto ja saab kilogrammi toorpiima eest 2,5 krooni. Piima omahind on talunikule 2,3--2,4 krooni kilo. «Ilmselt jäävad need tööstused, kes praegu kahe krooni ringis maksavad, peagi piimast ilma,» lausus Kaidla.
  Ühinenud Meiereid maksab alanud kuul kõrgema sordi piima kilogrammi eest 2 krooni, AS Rävala Piim 2,3 ja Lacto 2,5 krooni.
  Tarbijale tõuseb nende piimatoodete hind, milles toorpiima osa on suurem. Sellised tooted on näiteks joogipiim ja rõõsk koor. Kohupiimakreemi ja jogurti väljamüügihinda toorpiima hinnatõus ei mõjuta.
  Tallinna piimatööstuse juhatuse liikme Aivo Varemi sõnul tõstis piimatööstus septembri lõpus joogipiima väljamüügihinda 45 senti liitrilt, teiste toodete hinnad jäid endisele tasemele.
  Eesti Konjunktuuriinstituudi peadirektor Marje Josing ütles, et hinnatõusu tunnetab eelkõige vaeseim tarbija, kes jälgib hinnamuutusi tähelepanelikult. Josingu sõnul kallines septembri algul võrreldes augustiga enim joogipiima hind kauplustes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.