• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norma aktsial time out

  Norma tuumikaktsionär Norma Grupp teatas juulis, et peab Normas 50 protsendi suuruse osaluse müügiks läbirääkimisi Rootsi Autoliviga ning leping sõlmitakse augustis, järgmine tähtaeg oli septembri algus, siis septembri lõpp ja praegu on tähtajaks oktoober.
  Äripäeva arvates peab Tallinna väärtpaberibörs Norma aktsiaga kauplemise peatama.
  Norma Grupp koos Autoliviga on mitu kuud lollitanud investoreid ja andnud vastuolulist informatsiooni. Nii teatas reedel Norma controller Raivo Harand Reutersi vahendusel, et leping sõlmitakse järgmisel nädalal, mõni tund hiljem keeldus ta aga oma sõnu kinnitamast, väites, et mingit uut informatsiooni ei ole.
  Norma Grupi juhatuse esimees Toomas Tamsar annab ebamääraseid vihjeid, öeldes, et vaevalt ainult paberite vormistamise pärast asjad nii kaua veniks. Samas jätab ta täpsustamata, millest on viivitus tingitud. Kui uskuda Tamsari varasemaid väiteid, siis hind ei saa lahkarvamusi tekitada, sest aktsia müügihinnas lepiti kokku juba suvel.
  Sogases vees on aga hea püüda suurt kala ja sellele viitab ka Norma aktsiatega kauplemine. Börsi tehingustatistikat jälgides tundub, et osa aktsiaomanikke teab rohkem ja kasutab Norma ümber valitsevat ebaselgust väärtpaberituruga manipuleerimiseks.
  Nii tõmmatakse insaiderite ringist väljajääjatele müts silmadele. Börs, kes peaks sellise olukorra tekkimist takistama, ei sekku. Börsi esindajad võivad vastu väita, et Norma aktsia puhul ei ole väärtpaberiinspektsioon siseinfo kasutamist tõestanud ning samuti ei ole tõestatud, et turuga on manipuleeritud.
  Kui aga siseinfo kasutamine leiab kinnitust, siis on börsil hilja reageerida, sest need investorid, kes on infot hankinud börsi vahendusel, on jäänud kaotajaks.
  Norma aktsia on praegu börsil üks väheseid likviidseid aktsiaid ja sellega kauplemise peatamine võib investorid minema peletada. Sellepärast väldib börs jõulisi samme, kartes kaotada vähestki huvi, mis investoritel Eesti ettevõtete aktsiate vastu on.
  Börsi ükskõiksus Norma avaldatava ebaselge info suhtes aitab lühiajaliselt hoida küll üleval börsi käivet, kuid samas tallab jalge alla tema reputatsiooni. Teist korda investor kõrvetada ei soovi ja hoiab Tallinna väärtpaberibörsist ohutusse kaugusesse.
  Norma ja Avtolivi esindajad saavad ennast õigustada väitega, et tegemist on mahuka tehinguga, kus on palju nüansse, ja kõik ei pruugi minna nii, nagu planeeriti.
  See on õige, kuid ei vabanda vastuolulise info väljastamist. Kui tekib mingeid probleeme, siis peab nendest kohe ka avalikkust teavitama. Kui seda ei tehta, siis peab börs aktsiaga kauplemise seni peatama, kuni Norma ja Autoliv teatavad lepingu sõlmimisest, läbirääkimiste venimise konkreetsetest põhjustest või siis lepingu sõlmimata jätmisest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.