4. oktoober 1999 kell 22:00

Norma aktsial time out

Norma tuumikaktsionär Norma Grupp teatas juulis, et peab Normas 50 protsendi suuruse osaluse müügiks läbirääkimisi Rootsi Autoliviga ning leping sõlmitakse augustis, järgmine tähtaeg oli septembri algus, siis septembri lõpp ja praegu on tähtajaks oktoober.

Äripäeva arvates peab Tallinna väärtpaberibörs Norma aktsiaga kauplemise peatama.

Norma Grupp koos Autoliviga on mitu kuud lollitanud investoreid ja andnud vastuolulist informatsiooni. Nii teatas reedel Norma controller Raivo Harand Reutersi vahendusel, et leping sõlmitakse järgmisel nädalal, mõni tund hiljem keeldus ta aga oma sõnu kinnitamast, väites, et mingit uut informatsiooni ei ole.

Norma Grupi juhatuse esimees Toomas Tamsar annab ebamääraseid vihjeid, öeldes, et vaevalt ainult paberite vormistamise pärast asjad nii kaua veniks. Samas jätab ta täpsustamata, millest on viivitus tingitud. Kui uskuda Tamsari varasemaid väiteid, siis hind ei saa lahkarvamusi tekitada, sest aktsia müügihinnas lepiti kokku juba suvel.

Sogases vees on aga hea püüda suurt kala ja sellele viitab ka Norma aktsiatega kauplemine. Börsi tehingustatistikat jälgides tundub, et osa aktsiaomanikke teab rohkem ja kasutab Norma ümber valitsevat ebaselgust väärtpaberituruga manipuleerimiseks.

Nii tõmmatakse insaiderite ringist väljajääjatele müts silmadele. Börs, kes peaks sellise olukorra tekkimist takistama, ei sekku. Börsi esindajad võivad vastu väita, et Norma aktsia puhul ei ole väärtpaberiinspektsioon siseinfo kasutamist tõestanud ning samuti ei ole tõestatud, et turuga on manipuleeritud.

Kui aga siseinfo kasutamine leiab kinnitust, siis on börsil hilja reageerida, sest need investorid, kes on infot hankinud börsi vahendusel, on jäänud kaotajaks.

Norma aktsia on praegu börsil üks väheseid likviidseid aktsiaid ja sellega kauplemise peatamine võib investorid minema peletada. Sellepärast väldib börs jõulisi samme, kartes kaotada vähestki huvi, mis investoritel Eesti ettevõtete aktsiate vastu on.

Börsi ükskõiksus Norma avaldatava ebaselge info suhtes aitab lühiajaliselt hoida küll üleval börsi käivet, kuid samas tallab jalge alla tema reputatsiooni. Teist korda investor kõrvetada ei soovi ja hoiab Tallinna väärtpaberibörsist ohutusse kaugusesse.

Norma ja Avtolivi esindajad saavad ennast õigustada väitega, et tegemist on mahuka tehinguga, kus on palju nüansse, ja kõik ei pruugi minna nii, nagu planeeriti.

See on õige, kuid ei vabanda vastuolulise info väljastamist. Kui tekib mingeid probleeme, siis peab nendest kohe ka avalikkust teavitama. Kui seda ei tehta, siis peab börs aktsiaga kauplemise seni peatama, kuni Norma ja Autoliv teatavad lepingu sõlmimisest, läbirääkimiste venimise konkreetsetest põhjustest või siis lepingu sõlmimata jätmisest.

Hetkel kuum