Tõnis Oja • 11. oktoober 1999 kell 22:00

Euroopa keskpank võib tõsta intresse

Pärast seda, kui maailma kolm mõjukaimat keskpanka (USA Föderaalreserv, Euroopa keskpank ja Inglise Pank) jätsid kõik peamised intressimäärad muutmata, algab uus spekulatsioonide seeria tulevikustsenaariumide üle. Eelkõige jälgitakse Ühendriikide ja Euroopa rahaliidu liikmesriikide makromajanduslikke näitajaid, sest sealt tulid kõige agressiivsemad kommentaarid, mis tähendab, et intresside tõstmine tulevikus on vaid ajaküsimus.

Eile olid valuutaturud tavalisemast vaiksemad. USA finantsturud olid pühade tõttu osaliselt suletud (suletud olid võlakirjaturud, aktsiaturud töötasid nagu tavaliselt). Eurostat avaldas Euroopa rahaliitu kuuluvate liikmesriikide sisemajanduse kogutoodangu (SKT) näitajad. Kokku kasvas rahaliidus SKT teises kvartalis 0,5%. Suurim oli majanduskasv Hispaanias (1,1%), madalaim aga suurima majandusega liikmesriigis -- Saksamaal, kus SKT jäi võrreldes esimese kvartaliga muutmatuks. Valuutakurssidele SKT avaldamine olulist mõju ei avaldanud. Turgude tähelepanu oli pööratud rohkem Euroopa keskpanga presidendi Wim Duisenbergi kõnele, kes väitis, et keskpank reageerib kohe, kui on vaja kindlustada hindade stabiilsust. Euro kurss reageeris sellele tõusuga 1,065 dollarini.

Hetkel kuum