Olavi Ruhno • 11. oktoober 1999 kell 22:00

Kontrolli kassapidajat

Varguse avastanud poeomanik ei tea tavaliselt, kuidas kaup poest kaob, küll aga seda, et sageli aitavad sellele kaasa kaupluse töötajad.

Kauba kadumise üks põhjus võib olla ebaaus kassapidaja, kes jätab kauba kassasse löömata või müüb tuttavale odavamalt. Tema tabamisele ei aita kaasa seegi, kui kaamera kassale suunata -- kassiir võib sõrme koodi peal hoida ja aparaat ei registreeri toodet. Et asi kahtlane ei tunduks, maksab kassiiri tuttav mõne odavama asja eest.

Sellisel juhul aitab kassajärelevalvesüsteem. Selleks peab kassaaparaadil olema väljund, mille kaudu tuua teave keskseadmesse, kus see ühendatakse kassale suunatud kaamera pildiga. Kaamera pilti ja sellele ilmuvat t?ekki võrreldes saab kaupluse omanik teavet selle kohta, mis tegelikult kassast läbi lüüakse. Kassajärelevalvesüsteem võimaldab tavalisest erinevad tehingud või mõned tooted videolindile jäädvustada.

Kaupluseomanik võiks mõelda ka läbipääsusüsteemile, et kontrollida töötajate liikumist. Selleks paigaldatakse ustele näiteks kontaktivabad kaardilugejad. Läbipääsusüsteemi on võimalik ühendada tööaja arvestuse süsteemiga.

Hetkel kuum