ÄP fototoimetus • 17. oktoober 1999 kell 22:00

Rahapesule piir peale

Üks Tampere tippkohtumisel kokku lepitud konkreetne abinõu puudutab pangasaladust, mis edaspidi kuriteo uurimist enam takistada ei saa. Samuti laieneb ELi rahapesu direktiiv nüüd kõigile krediidiasutustele ega puuduta üksi panku, kes on kohustatud narkokuritegudega seoses teavet andma. Otsust toetavad ka sellised maksuparadiisid nagu Luksemburg, Briti Kanalisaared ja Gibraltar. Tegemist on olulise läbimurdega võitluses organiseeritud kuritegevusega.

Briti Kanalisaared võivad säilitada küll oma madalad maksud, kuid ei saa jääda kriminaalse raha peidukohaks. Sama leiab Luksemburg ning ?veits on hakanud kahtlasi kontosid külmutama. Oluline on, et EL avaldaks samasugust survet nüüd ka Küprosele, kus arvatakse toimuvat arvestatav osa Venemaa rahapesust.

Veel üks oluline muutus on, et Europol sai mandaadi rahapesu uurimiseks, mis tal varem puudus.

Autor: ÄP

Hetkel kuum