Sulev Oll • 18. oktoober 1999 kell 22:00

Kadunu tegutseb metsas

Politsei kuulutas tagaotsitavaks Eesti ühe tuntuma metsapetturi, nn kipskäe Donald Einmaa.

Paljude metsamüüjate rahakoti tühjaks jätnud Donald Einmaa (30)käekiri on lihtne, õieti tal käekirja polegi. «Tema firmamärk on kipsis käsi, millega pole võimalik lepingule allkirja anda,» kommenteerib Einmaalt võla maksmist nõudev mees.

Pärnumaal nägi Einmaa metsapettus välja nii: täiesti terve Donald tuli, lubas metsa ära osta. Koorem pandi peale, ostja läks raha järele. Siis aga ilmus Einmaa ootamatult, käsi kipsis, ja ütles, et raha ei saanud, lisaks veel libastus ka -- ei saa ostu-müügilepingule allkirja anda. Koorem, mida loomulikult enam maha laadima ei hakatud, jäi petturile.

Selle aasta 1. juulist otsib Einmaad Harju politseiprefektuur, kes paneb talle süüks kaks tegu: puidu varguse Keila vallas asuva talu hoovist ja okaspuupalkide väljapetmise Kuusalu vallas Arukülas.

Einmaa petjastaazh on pikk. Juba 1995. aastal jättis ta Raplamaal Kaiu vallas maksmata 18,6 tihu männi- ja kuusepalgi eest.

Firma Raidman klient Pärnumaalt soovib petturilt saada metsa eest umbes 100 000 krooni. «See leping oli erinevalt mitmest teisest allkirjastatud, vastasel korral poleks me asjaga tegelema hakanudki,» kommenteerib võlgade sissenõudmisfirma Raidman omanik Siim Raid.

Einmaa suhtes pretensioone esitanud inimesi on teisigi, paraku hakkab lootus petturilt raha saada kahanema: Einmaa aadressil Tallinnas teda pole, Saaremaal on teda tütarlaps näinud mõned kuud tagasi, veel on teda nähtud Riias. Et pettuste ilmsikstulek on aeglane, võib Einmaa Eesti metsades tegutseda praegugi.

Hetkel kuum