Tõnis Oja • 18. oktoober 1999 kell 22:00

Valuutad aktsiate tõttu närvilised

Uus nädal algas valuutaturgudel dollari kursi langemisega jeeni suhtes viimase kahe nädala madalaimale kursile. Vahetult pärast kauplemise algust Euroopas nõrgenes USA valuuta 104,99 jeenini. Dollarit müüdi hirmus, et Ühendriikide aktsiate hinnad võivad edasi kukkuda.

Oodatust suurem aktsiate langus Wall Streetil reedel tegi valuutaturud väga närviliseks, sest kardeti, et Ühendriikide turu langus võib kesta. Möödunud nädala jooksul kukkus Dow Jonesi tööstuskeskmine 5,92 protsenti, mis on Dow suurim nädalane langus alates 1989. aasta oktoobrist.

Samas ei saanud jeengi eriti palju tugevneda, sest aktsiad odavnesid ka Tokio börsil. Nii ei jäänud investoritel üle muud, kui istuda ja oodata, kuidas alustab uut nädalat Wall Street. Leidus pessimiste, kes kartsid, et tulemas on uus Must Esmaspäev. Täna möödub täpselt aasta 1987. aasta börsikrahhist, kui Dow kukkus päevaga 22,6 protsenti. Esimese poole tunni jooksul jätkus Wall Streetil närviline kauplemine.

Ebakindel õhkkond peletas investoreid veel enam vähemlikviidsetest valuutadest (Austraalia ja Uus-Meremaa dollar, Rootsi ja Norra kroon). Eilne Eesti Panga ametlik Rootsi krooni kurss oli reedesest 1,13% madalam -- 1,76 krooni.

Hetkel kuum