Kaido Einama • 2. november 1999 kell 22:00

www.firmanimi.com registreerimine on lihtne

Firma internetiaadress kujul www.firmanimi.ee ja www.firmanimi.com tuleb registreerida võimalikult varakult, et vahendajad seda enne ära ei registreeriks, et hiljem selle teile loovutamise eest suurt summat nõuda.

Tavaliselt saab mõnelt internetiteenuse pakkujalt kodulehe jaoks internetiaadressi kujul www.teenusepakkuja.ee/firmanimi. Üldlevinud tava on hakata ettevõtet otsima aadressilt www.firmanimi.ee (.ee nime lõpus tähistab Eestit, seega sobib selline nimekuju Eesti firmale kõige paremini) või www.firmanimi.com, kus .com tähistab kommertslehekülge (ingl. k. commerce) ja sobib rahvusvahelisele firmale ja ka Eesti firmale teel maailmaturule.

Selleks, et registreerida oma firma rahvusvaheline internetiaadress, tuleb kasuks kehtiv krediitkaart. Tasudes registreerimistasu kuulub mõne aja pärast aadress www.firmanimi.com ülemaailmselt ainult registreerijale ja teistel pole õigust seda kasutada. Seda kasutavad tihti ära ka internetiaadresside kokkuostjad, kes mõne tuntud nime registreerimise ja kallima edasimüügi pealt teenivad. Doomeni ehk internetiaadressi kujul www.firmanimi.com registreerimistasu firma Network Solutions kaudu on kahe aasta eest 70 USA dollarit ehk ca 1000 krooni. 70 dollarit tuleb enamasti maksta paari kuni nelja nädala jooksul. Arve saadetakse tellijale elektronpostiga ja tavalise postiga. Krediitkaardiga tasumine aga on lihtsam ja arveid ei pea ootama.

Maksta tuleb ka ainult nime registreerimiseks, et keegi teine ei saaks enne teie firma aadressi ära reserveerida. Siis on tasu keskmiselt 430--720 krooni. Loomulikult saab registreerimisel kasutada ka oma Interneti-pakkuja teenust. Sel juhul täidab vajalikud protseduurid tema ja võtab kõrgemat teenustasu.

- Kasuta firma Network Solution teenuseid www.internic.net- .

- Osta mõnelt virtuaalserverit pakkuvalt firmalt teenust ja lase nimi selle firma kaudu registreerida.

- Võta mõnest virtuaalserverist täisteenus (nt al. 130 kr kuus), siis tehnilisi kontakte ei pea teadma. Need, kes tasuta kodulehekülgi pakuvad, www.firma.com nime ei anna.

- Registreerida saab ka nt .CC ja .TO lõpuga Interneti-aadresse, neid vahendavad vastavad Interneti-firmad. CC on Trinidad & Tobago maale antud tunnus ja TO Tonga kuningriigi tunnus. Näiteks saab kasutada nimesid window.to/firmanimi või go.to/firmanimi.

- kui tahad head nime saada, mille keegi on juba registreerinud, tasub vaadata nimeoksjonite saite või jälgida www.ebay.com- Interneti-oksjoneid.

Hetkel kuum