11. november 1999 kell 22:00

Läbirääkimised kohustusliku kogumispensioni üle edenevad

Ametiühingute, tööandjate ja valitsuse esindajad eeldavad, et teise pensionisamba käivitamisel jaguneb maksekoormus töötaja ja tööandja vahel, ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.

Ametiühingud tegid läbirääkimistel ettepaneku kohustuslikus kogumiskindlustuses osalemisel võimaldada suuremat valikuvabadust, see tähendab, et üle 45aastased inimesed võivad valida, kas ühineda sellega või teha oma sissemaksed riiklikku pensionikindlustusfondi.

Läbirääkimistel arutasid pooled ka töötajate palgatõusu võimalust pensionireformiga seoses. Tööandjad olid seisukohal, et töötajate palgatõus on võimalik kollektiivlepingu kaudu.

Sotsiaalminister Eiki Nestor märkis, et läbirääkimiste tulemusena on osapoolte seisukohad muutunud paremini põhjendatuks ning see annab võimaluse kompromissi saavutada. Nestor avaldas lootust, et kolmepoolne kokkulepe sõlmitakse veel sel aastal.

Kolmepoolsete läbirääkimiste järgmine voor on 2. detsembril ja valitsus koostab selleks ajaks kokkuleppe teksti.

Valitsus tahab kohustusliku kogumiskindlustuse käivitada 2001. aastal. Kogumispensioniga on kavas hõlmata käivitamishetkest kõik töötavad elanikud sõltumata vanusest või sellest, millal inimene kavatseb pensionile jääda. Pension hakkab sõltuma inimese sissemakse suurusest.

Autor: BNS

Hetkel kuum