• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Juht on ettevõtte töökeskkonna looja

  Iga firma omaniku ja juhi unistus on, et kõik töötajad oleksid lojaalsed firmale ning motiveeritud andma endast maksimumi organisatsiooni heaks.
  Kuidas olla selline juht, kes suudab kollektiivis ülal hoida motivatsiooni, kasvatada lojaalsust ning luua positiivne töökeskkond?
  Esmalt tuleb enda jaoks selgeks mõelda, miks kolleegid ja alluvad selles firmas tööl käivad? Esimesena turgatab meelde, mis kehtib kõigi kohta üldisena -- raha. Muidugi on see väga oluline, kui palju palka saadakse, samas ainult raha pärast ei taha keegi tööd teha.
  Ainult teadmine, et palka makstakse, ei pane töötajat andma endast firma heaks maksimumi, mida juht ja omanik õigupoolest temast ootab. Seepärast peab juht võtma enesele aega ja tahtmist leidmaks üles need mõjutegurid, mis inimesi tööl hoiavad.
  Järgnevalt mõned pidepunktid, mis suunas mõelda, et leida üles töötajate motivaatorid.
  Üks suurimaid motivaatoreid inimesele on olla keegi, kellest midagi sõltub, olla otsusetegija. Juht saab oma töökohustusi jagada ning kergemad otsused alluvate kanda jätta. Kui juht otsustab vastutust jagada, siis tuleb anda ülesanne koos tulemusega ära, mitte ainult protsess üksinda, seda järjepidevalt kontrollides. Vastutada ei saa poolikult. Kui juba midagi teha, siis tuleb tegijal ka tulemuse eest vastutada.
  Vastutuse võtmine tähendab, et inimene võtab isiklikult firma edasist head käekäiku -- temast sõltub firma tulevik -- seega tema panus firma heaks suureneb. Vastutuse jagamine kolleegide ja alluvatega annab juhile võimaluse keskenduda rohkem strateegiate ja uute ideede välja töötamisele ehk tegeleda asjadega, mis on tegelikult tema kohustus, ning annab võimaluse mitte olla kogu aeg tulekustutaja rollis.
  Teine suur vajadus inimesel on saada tunnustatud, ka väikeste edusammude või saavutuste eest. Tunnustamine juhi poolt aitab väga suuresti kaasa positiivse töökeskkonna loomisele. Positiivne ja pingevaba õhkkond tööl tõstab tööviljakust, soodustab loovust, algatusvõimet, hoiab üleval töötahte ning paneb töötajad käituma täie vastutustundega.
  Juht on see, kes loob töö juures keskkonna. Kui see on pingeid täis, tuleb otsida põhjust juhist, mitte näiteks mõnest töötajast, kellel on terav keel. Terava keelega põhjustatud pidevalt kestev negatiivne meeleolu on ainult tagajärg juhi tehtu või tegemata jätmistele.
  Üldjoontes need kolm valdkonda -- raha, otsustamine ja tunnustamine ongi inimeste motiveerimise võti. Seega peaks olema imelihtne suunata kõiki parimate tulemusteni, kuid tegelik elu näitab vastupidist. Kaaslaste tööle innustamine on sõltuv iga inimese eripärast. Juhil on võimalus uurida, mis kellegi peal nii-öelda töötab.
  Autor: Merilin Susi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.