15. november 1999 kell 22:00

Bensiini hind tõuseb uuesti

Eesti Statoili peadirektor Epp Kiviaed ütles eile, et maailmaturul toimub praegu pidev hinnatõus ning see jõuab paratamatult ka jaemüüjateni. Tema sõnul võib Statoil lähipäevadel bensiini hinda jälle tõsta.

«Täna tõusid taas bensiini sisseostuhinnad,» lausus Kiviaed eile. «Täna tõstsime ainult diisli hinda 20 senti, see on aga iga-aastane protseduur, mis on tingitud talvediislile üleminekust,» sõnas Statoili peadirektor.

Neste Eesti jaemüügijuht Artur Praun ütles samuti, et bensiini kallinemine lähipäevil pole välistatud. «Hinnamuutus pole kunagi välistatud, aga praegu on vajadus selle järele olemas, hinnad maailmaturul on üles läinud. Kas hind muutub homme, ülehomme või ei muutu üldse, sõltub sellest, mis Eesti jaemüügiturul toimub,» ütles ta.

Neste Eesti ja Shell Eesti jaemüügihinnad tõusevad ja langevad reeglina pärast turuliidri Eesti Statoili teadet jaehindade muutmise kohta.

Äripäeva analüütiku Tõnis Oja sõnul võib seekordne bensiini hinna tõus olla suurusjärgus 15--20 senti liitrilt. «Maailmaturul on hinnad üles läinud ja ka dollar on kallinenud. Selleks et ettevõtted jõuaks tagasi oma keskmise kasumimarginaali lähedale, peavad nad hinda tõstma vähemalt 15 senti. Kui detsembris mootorisõidukiaktsiis ei tõuseks, võiks hinnatõus olla suuremgi, aga kui bensiini hind hakkab jõudma 9 kroonini, oleks see juba liiga ränk.» Oja hinnangul pole maailmaturul lähiajal bensiini hinna langust ette näha.

Epp Kiviaia kinnitusel pole Statoilil 1. detsembril muud võimalust, kui hindu jällegi tõsta, sest valitsus tõstab mootorikütuse aktsiisi 50 senti liitrilt. «Kindlasti tuleb aktsiisitõus hinnale otsa,» lisas ta.

Kiviaed lisas, et aktsiisitõus võib suurendada salakütuse osakaalu turul.

Enimmüüdud bensiin 95E maksis eile suuremate jaemüüjate teenindusjaamades 7,95 krooni. Võimaliku lähipäevade hinnatõusu ning kõrgema aktsiisimäära tulemusel võib bensiiniliiter detsembri alguses maksta 8,70 krooni.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum