Toomas Truuverk • 15. november 1999 kell 22:00

Börs kerkis positiivsele pinnale

Kuigi aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid eile valdavalt tõususuunas, on turuosaliste tunded segased. Ühest küljest loodetakse eile nähtud kauplemisaktiivsuse püsimist ja aktsiahindade tõusu, teisalt on saavutatud toetuspind alles õhkõrn ja kardetakse järgmist kukkumist.

ÄP indeks tegi eile korraliku 21,5 miljoni kroonise päevakäibe juures 1,31protsendilise tõusu ja sulgus 275,06 punktil. Enim kauplemishuvi leidsid turu kolm juhtaktsiat Telekom, Hansapank ja Norma.

Analüütikud nägid eilse positiivse liikumise taga mitme asja kokkulangemist. Ühest küljest paranes turu olukord juba eelmisel nädalal ja eile tõstis investorite huvi pankade majandustulemuste avaldamine. Majandustulemuste ootus toetab turgu ka veel paaril järgneval päeval, sest neljapäeval avaldab oma 9 kuu tulemused Telekom.

Eilse börsipäeva põhisündmus, pankade oktoobrikuu majandustulemuste avaldamine, midagi väga üllatavat ei pakkunud. Positiivsele poolele saab kindlasti kanda Hansapanga kuutulemuse, samas kui Optiva Panga ja Ühispanga avaldatu jäi ootustele veidi alla.

Kuigi Hansapanga kasum jäi juba tuttavale tasemele ca 45 mln krooni ümber, tõstab enam kui miljardi kroonine bilansimahu kasv lootusi järgmiste perioodide suhtes. Bilansimahu 4,6protsendilise kasvu kindlustas Hansapangale suures osas just ettevõtete ja eraisikute hoiuste kasv. Ka valitsuse vahendid Hansapangas kasvasid 183 mln krooni võrra.

Hoiuste kasv pankades lubab loota, et varsti ärkavad Eestis taas ellu ka finantsturud, sest ühest küljest on ju selle eeldus, et ettevõtetel ja inimestel oleks raha ja teisalt tekitab hoiuste kasv pangale vajaduse kaasatud kapitali kuhugi paigutada ehk suurenevad laenuportfellid ja väärtpaberiportfellid.

Oktoobrikuuga suurenes pankade koondlaenuportfell 534 mln krooni võrra ja väärtpaberiportfell 221,6 mln krooni võrra.

Hetkel kuum