• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ostut?eki väljastamine kõigile kohustuslikuks

  Osa jaekaupmehi ja maksuamet on teinud rahandusministeeriumile ettepaneku viia seadustesse sisse muudatused, mis nõuavad iga müügitehingu tõendamist. Rahandusministeerium valmistab praegu vastavaid seadusemuudatusi ette.
  Äripäev toetab kõigi müügitehingute puhul t?eki esitamise ja säilitamise nõude kehtestamist.
  Praegu on osa kaupmehi saavutanud tänu ebapiisavale aruandlusele teiste ees konkurentsieelise. Ettevõtmiste tegelikku käivet näitamata ja nii käibemaksu tasumisest kõrvale hiilides on neil võimalik oma kaupa ausatest konkurentidest odavamalt müüa.
  Tõsine vastuväide müügitehingu tõendamise kohustusele on paberimajanduse kasv. T?ekke võib ju iga tehingu puhul välja kirjutada või trükkida, kuid maksuamet ei suuda neid kontrollida ja kõik jätkub endist viisi.
  Äripäev ei ole nii naiivne, et näeb t?ekinõudes illegaalse kaubanduse likvideerijat. Kindlasti väheneb aga varimajanduse osatähtsus ja riigi maksulaekumine suureneb, ilma et riik kehtestaks mõne uue maksu. Anttila kodukaubamaja juhi Tauno Tuula hinnangul laekuks riigile vähemalt kaks miljardit krooni rohkem.
  Loogiline, et maksuamet ei jõua kõiki dokumente kontrollida. Kui aga kaupmehelt nõutakse müügitehinguid tõendavate dokumentide väljastamist ja säilitamist, siis jääb maksudest kõrvalehoidjat mitmeks aastaks painama maksuametnikule vahele jäämise oht. Hirm trahvi ees paneb paljud praegu ebaausat äri ajavad kaupmehed makse maksma. Vahelejäämise ja karistuse kartus sunnib ka t?ekki väljastama.
  Teine tõsine vastuargument on jaekaupmeeste kulude kasv, näiteks kassaaparaadi soetamine läheb maksma 4000--5000 krooni, mis kergitab kauba müügihinda.
  Nõmme turu haldaja Mati Kebina väidab, et kassaaparaati ei saa juba sellepärast soetada, et turul ei ole kõik müügikohad elektriga varustatud.
  Äripäevale tundub kulude suurenemine ja elektri puudumine otsitud põhjendustena. T?eki väljastamise nõue ei tähenda automaatselt kassaaparaadi soetamist, sest tehingut saab tõendada arve väljakirjutamise abil. Kui ei ole aga elektrit, siis võib kasutada mehhaanilist kassaaparaati, mis on näiteks autobussides või ESSi parklakontrolöridel.
  T?eki väljastamise kohustus on kasulik tarbijale, sest oht saada ebakvaliteetset kaupa väheneb. T?eki olemasolu annab tagatise praakkauba puhul - ostjal on võimalus see kauplusse tagasi viia ja välja vahetada või raha tagasi nõuda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.