Viktoria Korpan • 13. detsember 1999 kell 22:00

Thus-arvutiviiruse kahju väike

W97M/Thus levis Word 97 ja Word 2000 dokumendifailidega ja kustutas faile firmade arvutite C-kettalt. Wordi vanemates versioonides, näiteks Word 95, see viirus ei töötanud.

ASi MicroLink Teenindus tehnikadirektor Ats Vooglaid ütles, et MicroLinki pöördus viiruse laastamistöö tagajärjel tekkinud probleemiga umbes 15 klienti. Pöördumisi on umbes kümme korda vähem kui aprillis ilmnenud CIH-viiruse puhul, mis laastas Eestis sadu arvuteid. «See on lihtsam juhtum kui CIH ja enamikku informatsiooni annab päästa,» nentis Vooglaid.

Kui arvutikasutaja avas programmis Word Thus-viirusega nakatunud dokumendi, levis viirus kõigisse parajasti avatud Wordi dokumentidesse ning üldisesse dokumendialusesse. Pärast seda nakatati kõik dokumendid, mida loodi, avati või suleti.

Kui nakatunud dokumenti avati või nakatunud Wordi eile käivitati, üritas viirus kustutada C-kettalt kõik failid kõigist kataloogidest.

Thusi suudab leida ja eemaldada enamik viirusetõrjeprogramme, kui tarkvara on värskete andmetega täiendatud septembris või hiljem.

Baltic Computer Systems (BCS) ja F-Secure Anti-Viruse tootja Data Fellows hoiatasid arvutikasutajaid viiruse eest. Novembris müüsid tarkvarafirmad sel aasta rekordilise arvu antiviirusi. F-Secure Anti-Viruse programmide müük BSCis suurenes oktoobriga võrreldes peaaegu kaks korda, müüdi 1095 litsentsi.

Hetkel kuum