15 detsember 1999

ELis käib sisemine vaidlus kütusestandardite üle

Reutersi teatel nõuavad Itaalia, Hispaania ja Kreeka pikemat üleminekuaega pliivabast bensiinist loobumiseks.

Esialgse plaani kohaselt peaks Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Margot Wallström otsustama täna, kas anda neile riikidele, Portugalile ning Prantsusmaa meretagustele territooriumidele aastase üleminekuaja keskkonnasäästlikumale bensiinile üleminekul.

Wallströmi pressiesindaja Pia Ahrenkilde-Hanseni sõnul võidakse otsuse tegemine edasi lükata ning siis peab lõpliku sõna ütlema 20-liikmeline komisjon. Wallström pakkus Hispaaniale, Itaaliale ja Kreekale pliivaba bensiini turult kõrvaldamise tähtajaks 2000. aasta 1. jaanuari.

Esmaspäeval ütles Hispaania keskkonnaminister Isabel Tocino, et Euroopa Komisjoni president Romano Prodi nõustus möödunud nädalavahetusel toimunud tippkohtumisel võimaldama Hispaaniale ja Itaaliale kaheaastase ajapikenduse.

ELi autokütuse puhtuse kokkuleppe kohaselt peavad kõik 15 liikmesriiki keelustama uuel aastal pliisisaldusega bensiini. Bensiini väävlisisaldus peab langema 2000. aastal 150 osani milligrammi kohta (ppm) ja 2005. aastal 50 ppm-ni. Diislikütuse väävlisisaldus peab langema järgmisel aastal 350 ppm-ni ja viie aastaga 50 ppm-ni.

Eesti rakendab juba praegu rangeid nõudeid autokütusele. Samas on tähega E tähistatud bensiini väävlisisalduse nõue Eestis kümme korda rangem kui kehtiv Euroopa standard.

Autor: BNS

Hetkel kuum