Väinu Rozental • 21. detsember 1999 kell 22:00

Toidulaud rikkamaks

Tartu toiduainete hulgimüügifirma OÜ Hektoni Hulgikaubandus põhiomanikule Daimar Elpile kuuluv OÜ Sfinks-E alustas austerserviku suurtootmisega sügisel Viljandimaal Mustlas. Elp ütleb, et on endisesse kolhoosi kartulihoidlasse investeerinud üle miljoni krooni. «Eesmärk on vähemalt paarikümnetonnine aastatoodang ning jõudmine välisturule,» räägib ta.

Elpi sõnul on Sfinks-E esmane ülesanne leida meie tarbija jaoks suhteliselt tundmatule seenele turgu ning tagada kliendile pidevalt värske saak. «Meie pluss on see, et oma hulgifirma aitab seeni laiali vedada,» sõnab Elp.

Eesti põllumajandusülikooli metsakasvatusinstituudi dotsent Märt Hanso on aastaid propageerinud austerserviku kasvatamist kui alternatiivset tootmisharu kiratsevas talunduses. Hansolt on seenekasvatuse õpetust saanud sadakond huvilist Eestist ja Soomest. Aastaid tegeles Hanso austerserviku seeneseemne ehk mütseeli tootmisega oma laboris. «Olen valmis suurendama mütseeli tootmist, et rahuldada seenekasvatajate suurenevat vajadust,» ütleb Hanso.

Lääne-Virumaal asuva Nõugaste talu peremees Arno Pärna ütleb, et on kolme aastaga jõudnud umbes tonni suuruse kuutoodanguni. Ta on valmis toodangu mahtu mitmekordistama, kui leiaks lisaturgu. Pärna veab seeni oma maakonna ning Tallinna ja Tartu klientidele ise laiali.

Märt Hanso tunnistab, et mitmed austerserviku väiketootjad kardavad tööstuslikke suurtootjaid. «Olen üritanud neile selgeks teha, et kui võimas seenetootja leiab välisturu, siis tõmbab see kaasa ka väiketootjad,» seletab Hanso.

Austerserviku järele on maailmas suur nõudlus. Hansoga võttis hiljuti ühendust üks Saksamaa ärimees. «Kui ta kuulis, et meie seenetootjad suudavad praegu kuus müüa paar-kolm tonni austerservikut, palus ta ühendust võtta siis, kui pakkumine suureneb vähemalt kümne tonnini,» lisas Hanso.

Teraviljapõhul kasvatatava austerserviku tootlikkus on ?ampinjoniga võrreldes väiksem, kuid samas seen säilib kauem ja kannatab paremini transportimist.

Teise tuntud kultuurseene, ?ampinjoni kasvatamise on AS Ösel Foods mõneks ajaks peatanud. «Kodumaist ?ampinjoni saab taas kevadel,» lubab Ösel Foodsi tegevdirektor Tarmo Tamm.

Tamm ei usu, et tarbijale vähetuntud austerservik jõuab vahepealse aja jooksul oluliselt kodumaist seeneturgu hõivata. «Uue seeneliigi turuletulek vaid mitmekesistab seenesõbra valikuvõimalust,» leiab Tamm.

Hetkel kuum