Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas uute lõivude ja aktsiisimääradega kaetakse tulumaksuvabastus?

  Minu arvates ei saa neid fakte eraldi käsitleda. Miljard, mis ettevõtete tulumaksu soodustusest laekumata jääb, kasseeritakse sisse riigilõivude, soojusenergia käibemaksu, trahvide ja ülepaisutatud aktsiiside abil.
  Kütuseaktsiisi laekumise suurendamist põhjendatakse sõidukite arvu ning kütusetarbimise kasvuga, kuid seda argumenti ei toeta statistika. Aktsiisid ei ole ainsad, mille laekumisse on õhk sisse kirjutatud. Sama kehtib trahvide puhul. Riigilõivude laekumise prognoos täitub aga tänu lõivude tõstmisele ning riigilõivud on muutunud sisuliselt maksus. Viimane pomm oli riigieelarve jooksvate kulude katmine riigivara müügist saadava tuluga. See on teravas vastuolus teesiga ettevõtluskeskkonna soodustamisest.
  Eelarvet koostades on käitutud põhimõttel «eesmärk pühendab abinõu» ja see miljard läheb tarbijale maksma väga palju. Ei ole mingit kahtlust, et tavakodanike väljaminekute suurenemine järgmisel aastal on põhjustatud uuest tulumaksuseadusest.
  Tavakodanike väljaminekute suurenemist ei saa panna paari uue tulumaksuseadusega. Väide, et investeeringud vabastatakse küll tulumaksust, kuid riik korjab teistpidi selle raha eelarvesse tagasi, on vale. Näiteks soojahinna tõus tuleneb käibemaksuseaduse normaliseerimisest.
  Trahvidega on see probleem, et need on kehtestatud erineval ajal. Sama puudutab riigilõive. Näiteks kevadel võeti vastu alkoholiseadus ja sinna hääletati sisse kõrged lõivud. Seda ei mõelnud välja praegune riigikogu, vaid see eelnõu oli valmis varem. Selliseid näiteid võib tuua ridamisi, kus erinevate seadustega on suurendatud trahve ja lõive. Nüüd korjatakse need kõik kokku ja väidetakse, et see on põhjustatud tulumaksuseadusest. Väljaminekute suurenemisel ei ole seost tulumaksuseadusega.
  Väide, et ettevõtete tulumaksust vabastamisest tekkiv eelarveauk kaetakse tavakodanike arvelt, ei ole pädev. Riigieelarvet koostades on võimalik kulusid vähendada või tulusid suurendada. Kuna kulude vähendamine on valus poliitikutele ja ametnikele, siis nad valivad eelarvetulude suurendamise, mille mõju poliitikud ja ametnikud omal nahal ei tunne. Näiteks erisoodustusmaksu poliitikute ja ametnike ametiautodelt maksavad maksumaksjad.
 • Hetkel kuum
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meedialiit kaitses europarlamendis Eesti väljaandjaid Google’i ja Facebooki vastu
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Varsti avatav Baltimaade suurim spordipood hakkab töötajaid otsima Vaata, palju uues poes müüjatele palka pakutakse
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.