Kaja Koovit • 15. märts 2000 kell 13:48

Reaalajas aktsiatega kauplemise teenus tuleb ka Eestis

Investeerimispank LHV pakub aprillist online?s välisaktsiatega kauplemise võimalust, mis muudab aktsiaostu odavamaks.

Investeerimispanga Lõhmus, Haavel Viisemann üks omanik Tõnis Haavel tõdes, et välisaktsiatega kauplemisel ei saa end efektiivsuselt võrrelda Ameerika suurte maaklerfirmadega, kus tehakse tuhandeid tehinguid päevas. 'Saame teha kauplemise kliendi jaoks odavamaks kui praegu pankade vahendusel aktsiate ostmine, kus tuleb maksta tuhandeid kroone tehingutasudeks,' lausus Haavel.

Haavel lisas, et tõenäoliselt õnnestub välismaalt leida ka odavam maaklerfirma kui nende teenus, kuid välismaal on nõutav deponeeritav rahasumma suhteliselt suur ja eeldatavasti on siinsed kliendid huvitatud emakeelsest teenusest, klienditoest ja analüüsidest.

Esimese poolaasta jooksul käivitub projekti teine osa ehk Eesti aktsiatega kauplemine online?s. Haavel märkis, et kohalike aktsiatega kauplemine võiks olla odavam, kuid raha tahavad saada nii börs, väärtpaberite keskdepositoorium (EVK) kui pangad. 'Püüame teenust odavamaks muuta,' märkis Haavel.

Lisaks esimesena online?s kauplemise teenusega turule tulevale LHV-le plaanivad sama ka pangad ning investeerimisfirma Suprema.

Hansapanga vastava projekti juht Tuuli Viilup ütles nädala alguses uudisteagentuurile BNS, et esimese poolaasta jooksul on pangal kavas pakkuda senisele internetis aktsiatega kauplemise piiratud võimalusele lisaks täiuslikumat lahendust, kus oleks võimalik jälgida ka muutuvaid hindu, analüüse, portfelliülevaateid ja teha kalkulatsioone. Viilupi sõnul ei ole esialgu kavas teenustasusid alandada, küll võib see juhtuda pikemas perspektiivis.

Soome Kauppalehhti kirjutas esmaspäeval, et praegu tehakse vaid neljandik Helsingi börsi tehingutest interneti kaudu, kuid prognooside kohaselt peaks lähemate aastate jooksul interneti kaudu sooritatud tehingud moodustama üle poole börsitehingutest.

Hetkel kuum