Ülo Toomsalu • 15. mai 2000 kell 6:06

Väikesadamate omanikud loodavad välislaevadele

Ligi poolesaja Eesti väikesadama omanikud loodavad lühiajalist sissetulekut tõotava väikelaevade hooaja eel peamiselt väliskülaliste peale, sest mõne sadama kõrged maksud on sundinud paljusid kohalikke väikelaevnikke kaaluma oma alusest loobumist, kirjutab Postimees.

Eelmise sajandi jooksul loeti Eestis kokku 858 merepiiril asuvat sadamakohta alates talurandadest ja lõpetades suurte sadamatega, praegu aga tuleb 3794kilomeetrise rannajoone kohta kõigest 44.

Eesti Mereturismi Assotsiatsiooni tegevdirektori Helle Hallika andmetel vastab 44 sadamast rahvusvaheliselt tunnustatud nõuetele 15. Neid sadamaid külastavatele väikelaevnikele on tagatud turvalisus, elekter ja joogivesi, võimalus käia saunas ja tualetis ning teha sisseoste, vajadusel isegi arstiabi ja kütus. 'Samas on ka selliseid sadamaid, kus pole väikelaevnike heaks midagi tehtud,' tunnistas Hallika.

Külastatavaim väikesadam, Pirita sadam Tallinnas võttis mullu vastu ligi 4000 väikelaeva ja jahti. Järgnesid Naissaare ja Haapsalu sadam.

Veeteede ameti andmetel võib Eestis olla ühtekokku 20 000 väikelaeva, millest ligi 7000 on registreeritud. Väliskülastajatest enim ehk 4500 saabus mullu Soomest. 'Venemaalt tuli vaid viis alust ja Leedust kolm,' lisas Hallika.

Veeteede ameti peadirektori esimese asetäitja Arvo Veskimets ütles, et väikesadamate arengut takistavad reguleerimata omandisuhted ja vale majandamine, mis on mitu varasematel aastatel heal järjel olnud sadamat peaaegu et pankrotini viinud. Mõnes sadamas on kehtestatud nn kodusadama maksud, mis võivad tänavu Eesti väikelaevnikele üle jõu käivateks osutuda.

Postimehe andmetel kavatsevad üht Tallinna-lähedast sadamat kasutavad kohalikud kalurid oma paatidest hoopis loobuda ning osta nende asemele kergesti teisaldatavad kummipaadid, millega võrgul käia. Sel juhul pole neil vaja maksta kõrget sadamamaksu.

Eesti Väikelaevnike Liidu asutajaliige Viktor Siilats tunnistas, et kohati ületavad Eesti sadamamaksud Soome või Hispaania lõunaranniku väikesadamate maksusid. 'Kui võrrelda neis sadamates pakutavaid teenuseid meil pakutavatega, siis see on nagu öö ja päev,' sõnas ta.

Hetkel kuum