Ülo Toomsalu • 16. juuni 2000 kell 6:06

Riik säästis raha noorte emade ja sõdurite arvel

Kuigi peaaegu kõik Eesti erakonnad on suurel suul lubanud toetada noori peresid, jättis riik kodus lapsi kasvatavate emade ja ajateenijate eest kolme kuu sotsiaalmaksu tasumata, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikogu eelmine koosseis otsustas 1999. aasta eelarve koostamisel raha kokku hoida noorte emade ja ajateenijate arvel, kes said sellest teada alles nüüd, kui olid saanud sotsiaalkindlustusametist eelmise aasta sotsiaalmaksu tasumise kohta teatise.

'Ma ei tea, miks tookord otsustati just noorte emade pealt kokku hoida,' ütles sotsiaalministeeriumi nõunik Lauri Leppik. 'Ei oskagi seda kuidagi inimestele põhjendada.'

Riigikogu võttis 1998. aasta aprillis vastu sotsiaalmaksu seaduse, mille 6. paragrahvi järgi oleks riik pidanud tasuma kõigi alla kolmeaastast last kodus kasvatavate emade ning ajateenijate eest sotsiaalmaksu.

Seadus jõustus 1999. aasta 1. jaanuarist, kuid 1998. aasta detsembris tegi riigikogu sellesse muudatuse, mille järgi 6. paragrahv hakkas kehtima alles 1. aprillist 1999. Just see muudatus tingis sotsiaalmaksu tasumata jätmise. Tasumata maksude tõttu väheneb aga veidi nende inimeste tulevane pension.

'Selline parandus viidi sisse 1999. aasta riigieelarve menetlemise käigus,' ütles Leppik. 'Eks raha jäi kusagilt puudu ning millegipärast otsustati just sealt seda kokku hoida.'

Hetkel kuum