Ülo Toomsalu • 8. august 2000 kell 8:24

Eestisse saadetud posti rüüstatakse Inglismaal

Postitöötajad avastasid taas, et väärtkirju sisaldav, topeltplommidega postikott on Inglismaal avatud ning väärt- ja tähtkirjad lahti rebitud, kirjutab SL Õhtuleht.

'Juuli lõpus tuli meile neli postikotti, milles oli kokku 30 rüüstatud kirja,' kinnitab Eesti Posti tootmisdirektor Maire Lodi. 'Ma ei tea veel, mitu kirja seekord on lahti rebitud.'

Lodi väitel avatakse juuli lõpus juhtunu tõttu nüüd kõik Inglismaalt saabuvad postikotid komisjoni juuresolekul, et vältida Eesti Posti süüdistamist.

Eesti Posti sise- ja välisposti vanemspetsialist Kristina Seema on kindel, et kirju oli võimalik lõhkuda ainult Inglismaal. 'Kirjad on topeltkotis,' kirjeldab ta. 'Mõlemad kotid on Inglismaal suletud plommidega, mida saab ainult seal panna.'

Seema sõnul on Eesti Postile esialgu avalduse teinud kaks inimest, kes nõuavad kirja sisu kompenseerimist. Üks inimene nõuab 10 naela (260 krooni) ja teine 50 (1300 krooni). 'Nõudeid tuleb kindlasti veel,' usub Seema. 'Väärtkirjade väärtus kirjutatakse saatmisel üles. Kui lõhutud läkitusest on midagi kaduma läinud, peab Inglise post selle kinni maksma.'

Seema kinnitab, et senistest postirüüstamistest on inglasi teavitatud ja avalduse kirjutanute nõuded on Inglismaale edasi saadetud. 'Ründame neid, et selline asi ei korduks,' sõnab ta. 'Helistame ja vahetame elektronkirju, aga praegu pole veel selget vastust saanud.'

Päevatoimetaja kommentaar:

riiklik postisüsteem on lisaks raudteele üks neid asju, mida inglased ise hommikust õhtuni kiruvad. Nn snail mail, mis liigub aeglaselt ja kus kaovad kirjad, on tuntud üle kogu maailma. Riigiposti kehv kvaliteet on ilmselt ka üks põhjusi, miks elektronposti võidukäik on olnud nõnda kiire.

Hea, kui Eesti postitöötajad Briti kolleegidest eeskuju ei võta.

Hetkel kuum