Ülo Toomsalu • 8. august 2000 kell 8:13

Järvamaa valdu ähvardavad miinuseelarved

Järva maavalitsuse rahandusosakonna juhataja Tähve Milt kahtleb sügavalt, kas tänavu Järvamaa omavalitsuste kavandatud tuluplaan aasta lõpuks täitub, sest üksikisiku tulumaksu on laekunud plaanitust 4,3 miljonit vähem, kirjutab Postimees.

Neljast omavalitsuste põhilisest tuluallikast - maa- ja ressursimaksust, üksikisiku tulumaksust ja riigi toetusest - on Järva maavalitsuse rahandusosakonna juhataja Tähve Milti sõnul üksikisiku tulumaksu laekunud plaanitust vähem.

'Kui maamaks laekub normaalselt, juuli lõpuks oli juba täitunud 67,5 protsenti plaanist, siis põhiline rahaallikas, üksikisiku tulumaks, laekub väga viletsasti,' sõnas ta. Kui maamaksust peab aasta lõpuks kogunema vähemalt 9,6 miljonit krooni, siis üksikisiku tulumaksu plaan on Järva maakonnal 89 miljonit ja seda summat pole võimalik kokku saada.

'Mul on seitsme kuu näitajad kokku löödud ja praegu pole mitte ükski Järvamaa vald ega linn suutnud plaani täis saada,' näitas Milt graafikuid. Kõige lähemal on seitsme kuu täitmisele, mis maakonna keskmisena peab olema 55,7 protsenti, Imavere vald 55,2 protsendiga. Omavalitsuste rivi tagumist otsa hoiavad enda käes 44 protsendiga Kareda ja Ambla vald.

'Olen kõige rohkem nördinud selle üle, et mitte ükski Järvamaa omavalitsus pole koostanud endale kriisieelarvet juhuks, kui raha laekub vähem,' pahandas Milt.

Hea üllatusena nimetas Milt Paide linna juuli kõrget laekumist, mis aitas ka maakonna keskmist kergitada. Paide linnavalitsuse pearaamatupidaja Reet Rutus ütles, et juuli laekumine oli eelmise aastaga võrreldes 1,4 korda suurem.

Hetkel kuum